Απάντηση του προέδρου της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. Δήμου Κατερίνης  στην ΟΠΠ “I can’t breathe”

Κοινωνία Περιβάλλον

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, ο Δήμος και εκπρόσωποι της Ο.Π.Π. “I can’t breathe”, έχασαν μια ευκαιρία να μιλήσουν για το πραγματικό πρόβλημα της δυσοσμίας που επικρατεί σε κάποιες περιοχές της πόλης και να συναποφασίσουν ουσιαστικούς τρόπους που θα οδηγήσουν στην επίλυσή του. Ένα πρόβλημα που ο Δήμος Κατερίνης πρωτοστάτησε στην ανάδειξή του.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κατερίνης αποδέχθηκαν σχετική πρόταση να συζητηθεί το θέμα, σε μια από τις κορυφαίες Επιτροπές της Αυτοδιοίκησης και πριν αυτό εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης.

Η αιφνιδιαστική –κατ’ άλλους προσχεδιασμένη- αποχώρηση των μελών της Ο.Π.Π. “I can’t breathe” πριν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του προέδρου, καθώς και των μελών της Επιτροπής, εκτός από προσβλητική προς το θεσμό, στέρησε τη δυνατότητα συζήτησης επί των προτάσεων που κατέθεσε η Ομάδα. Στέρησε την ευκαιρία -ίσως και παρατηρήσεων- επί των πεπραγμένων του Δήμου Κατερίνης για την επίλυση του προβλήματος. Κυρίως όμως στέρησε από την πόλη, τη δυνατότητα να ενημερωθεί έγκυρα τι είναι και τι δεν είναι εφικτό και ουσιαστικό να γίνει στη συνέχεια.

Μια συζήτηση και ειδικά σε μια επίσημη Επιτροπή της Αυτοδιοίκησης, για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται με κανόνες, τους οποίους ο νομοθέτης έχει φροντίσει να θέσει. Σε καμία περίπτωση αυτή δεν ολοκληρώνεται μόνο με τοποθετήσεις και με παράλληλους μονολόγους. Ολοκληρώνεται με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων οι οποίες κατατίθενται μετά το πέρας των τοποθετήσεων όσων συμμετέχουν. Οι «κραυγές» από το ακροατήριο ή και οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί για θέσεις που ακούγονται δεν συνάδουν με το πνεύμα του θεσμού, ούτε εξυπηρετούν τη δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση. Ειδικά, δεν συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων της πόλης. Αντίθετα, αποπροσανατολίζουν τους δημότες από την ουσία.

Ευτυχώς, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά το ζήτημα και να τοποθετηθούμε όλοι επί των προτάσεων, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί, εφόσον επιδείξουμε υπομονή στις διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος που ενδεχομένως θα κατατεθούν και αποφεύγοντας «κινήσεις» εντυπωσιασμού, είμαι βέβαιος ότι θα διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος θέσεων προς όφελος των δημοτών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Κάποιες προσωπικές αιχμές τις αντιπαρέρχομαι. Δεν επιθυμώ να ακολουθήσω την τακτική που επιδιώκουν κάποιοι για ρίξη και αντιπαράθεση εντυπώσεων. Αντίπαλός μας είναι το υπαρκτό πρόβλημα. Ο Δήμος Κατερίνης δεν θα παραιτηθεί από την προσπάθεια οριστικής επίλυσής του, επιλέγοντας διάλογο με όρους και με όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς.

Γιώργος Νταντάμης

Πρόεδρος ΕΠΟΙΖΩ

Αντιδήμαρχος ΥΔΟΜ