Ολύμπια εν Δίω |  Ο Αριστοφάνης με «Πλούτο»  στο θέατρο Δίου

Πολιτισμός

  Ο θεατρικός όμιλος του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου Αττικής επί σκηνής στο αρχαίο θέατρο Δίου, με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Η παράσταση παρουσιάστηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ».

  Οι νεαροί ηθοποιοί διακωμώδησαν το τελευταίο σωζόμενο έργο του κορυφαίου σατυρικού ποιητή, το οποίο επικεντρώνει το θεματολόγιο του στην κακή διανομή του πλούτου.

  Η πλοκή της κωμωδίας: Ο χρεοκοπημένος κτηματίας Χρεμύλος απορεί γιατί, παρότι τίμιος και ευσεβής πολίτης, κατέληξε να χάσει όλα του τα αγαθά. Μαζί με τον τετραπέρατο δούλο του Καρίωνα περιθάλπουν τον Πλούτο, που τυφλωμένος από τον Δία, δεν μπορεί να διακρίνει τους δίκαιους από τους άδικους, τους έντιμους από τους αχρείους. Χάρη στη γιατρειά που του προσφέρουν ο Χρεμύλος με τον δούλο του, ο Πλούτος ξαναβρίσκει το φως του και αποκαθιστά το δίκαιο δίνοντας τα πλούτη στους αγαθούς και κάνοντας τους κακούς φτωχούς.   

  Σκηνοθεσία: Μαρία Λαμπίρη. Κουστούμια- σκηνικά: Μαρία Τρατσέλα, Διασκευή: Φωτεινή Παπαρήγα, Μουσική: Μάνος Χατζηδάκης («Πλούτος α΄,β΄»

  Την παράσταση παρακολούθησε πληθώρα σχολείων της Πιερίας. Το 1ο Γυμνάσιο Λύκειο Κονταριώτισσας, το αντίστοιχο του Πλαταμώνα και τα δημοτικά, 3ο και 17ο Κατερίνης, καθώς και του Κάτω Αγίου Ιωάννη.

  Ο «Πλούτος» θα παρουσιαστεί και πάλι ως παράλληλη εκδήλωση την Τετάρτη  28-9-2022 στην εκπαιδευτική κοινότητα του δημοτικού σχολείου Βροντούς και συγκεκριμένα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

«ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΑΣ» ΣΤΟ ΑΙΓΙΝΙΟ

  Η Σαιξπηρική κωμωδία «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» με την οποία ξεκίνησαν οι παραστάσεις της τρέχουσας εβδομάδας, επαναλήφθηκε την Τρίτη (27-9-2022) στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου-Λυκείου Αιγινίου. Το έργο πρωτοπαίχτηκε τη Δευτέρα (26-9-2022) στο αρχαίο θέατρο Δίου από την θεατρική ομάδα του Εκπαιδευτήριου «Σύγχρονη Παιδεία» του Βύρωνα Αττικής και θα παρουσιαστεί ως τρίτη παράσταση την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κορινού