51ο Φεστιβάλ Ολύμπου, αρχαιολογικές ομιλίες | Γιώργος Καραδέδος: «Η ανασκαφή του Δίου ήταν  ένα μεγάλο σχολείο το οποίο σημάδεψε με τον καλύτερο τρόπο την επιστημονική μου πορεία»

Πολιτισμός

Ένα ταξίδι στην ιστορία του αρχαίου Δίου, με κύρια αναφορά τους χώρους θεαμάτων της πόλης, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση Αρχαιολογικές Ομιλίες.. Ξεναγός φέτος αυτού του ταξιδιού, ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Γιώργος Καραδέδος.  Το Δίον  είναι η μοναδική πόλη με τόσους χώρους θεαμάτων. Το ελληνιστικό θέατρο, η έπαυλη του Διονύσου, το Ωδείο, το ρωμαϊκό θέατρο, το Στάδιο, όπου τελούνταν τα εν Δίω Ολύμπια.

 Ο αρχιτέκτονάς, αρχαιολόγος και αναστηλωτής,  καθηγητής   κ. Καραδέδος, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, στην ομιλία του με τίτλο «Χώροι θεαμάτων στο αρχαίο Δίον. Θέατρα, Στάδιο, Ωδείο»,  αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής, τις ανασκαφές  και τα μοναδικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, αποκαλύπτοντας έναν σπάνιο πολιτιστικό θησαυρό της Ελλάδας και του Δίον, της ιερής πόλης των Μακεδόνων. Από τον βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαο που καθιέρωσε τα εν Δίω Ολύμπια, τους ολυμπιακούς αγώνες του Δίου αφιερωμένους στο Δία και στις Εννέα Μούσες,  πήγαμε στο αρχαιότερο θέατρο των κλασσικών χρόνων, εκεί που ο Ευριπίδης πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και παρουσίασε για πρώτη φορά στα τέλη του 5ου αιώνα τις τραγωδίες του «Αρχέλαος» και «Βάκχες» μέχρι το Ρωμαϊκό Ωδείο, μια στεγασμένη θεατρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για 400 περίπου θεατές, το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα.

Ο κ. Καραδέδος στο τέλος της παρουσίασης του χαρακτήρισε την ανασκαφή του Δίου ένα μεγάλο σχολείο το οποίο σημάδεψε με τον καλύτερο τρόπο την επιστημονική του πορεία, ευχαρίστησε τον καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή για την ευκαιρία που του έδωσε να συμμετάσχει  όταν ο ίδιος ήταν ακόμη φοιτητής, τους συνεργάτες του, τους κατοίκους του Δίου για τη βοήθεια και υποστήριξη τους καθώς και τη διοίκηση του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, στη σύντομη ομιλία του μετέφερε το χαιρετισμό του καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί για λόγους υγείας και πρόσθεσε πως οι αρχαιολογικές ομιλίες φέτος γίνονται για πρώτη φορά στο Ρωμαϊκό Ωδείο που έχει αναστηλωθεί μετά από μελέτη του κ. Καραδέδου.

Η βραδιά έκλεισε μελωδικά με τον λυρικό ερμηνευτή   Μπάμπη Βελισσάριο  και την  Αικατερίνη Ελενίδη στο πιάνο, που ταξίδεψαν το κοινό, ερμηνεύοντας μελοποιημένη ποίηση μεγάλων Ελλήνων δημιουργών.

Κατά κοινή ομολογία όλων των παρευρισκόμενων, ήταν μία από τις ωραιότερες εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Να σημειωθεί πως τις Αρχαιολογικές Ομιλίες στο Δίον, θεσμοθέτησε το  Φεστιβάλ Ολύμπου, ύστερα από πρωτοβουλία του καθηγητή αρχαιολογίας και επί σειρά ετών υπευθύνου του ανασκαφικού έργου στο Δίον, Δημήτρη Παντερμαλή