Μουσική πανδαισία και θρησκευτική κατάνυξη στη συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής στην Παραλία Κατερίνης

Κοινωνία Πολιτισμός

Μια εξαιρετική συναυλία εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής,  που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος  σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βράδυ του Σαββάτου,  το κοινό της Κατερίνης και εκατοντάδες  παραθεριστές, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Φωτεινής Παραλίας Κατερίνης.

          Στην μουσική αυτή εκδήλωση συμμετείχαν με απόλυτη επιτυχία το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης,  η πολυβραβευμένη Πολυφωνική Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Πρίγκηπα Λαζάρου από το Κρούσεβατς Σερβίας και η καταξιωμένη ορχήστρα «Οι γκαϊντατζήδες» από τη Βουλγαρία.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους χορωδούς και τους μουσικούς  για την ευγενή συμμετοχή τους στη συναυλία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μουσική δημιουργία, που προάγει τον πολιτισμό, αναδεικνύει την διορθόδοξη πνευματικότητα και καλλιεργεί την αγάπη όλων για τη μουσική».

           Οι χορωδίες και η Ορχήστρα παρουσίασαν στο πρόγραμμά τους εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Η άριστη απόδοση των ύμνων, οι τέλειες τονικές εναλλαγές και το αμιγώς επικό ύφος, ενθουσίασε τους παρευρισκομένους και προκάλεσε το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημά τους. Η συναυλία αποτέλεσε συνάντηση του ιεροψαλτικού ύφους, τόσο του βυζαντινού όσο και του πολυφωνικού και του παραδοσιακού.