Επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε αμπελώνες μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών

Αγροτικά Κοινωνία

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των αγροτών επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Σήμερα, Δευτέρα 11-07-2022 η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου απέστειλε επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, στην οποία εξέθετε τα προβλήματα από της ζημιές που υπέστησαν αμπελώνες στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Σπυρίδωνα και Βροντούς του Δήμου Δίου-Ολύμπου, μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και δη τις ανεμοθύελλες και τη χαλαζόπτωση της 8ης Ιουλίου 2022.

Αναλυτικά το κείμενο της σχετικής επιστολής έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ:Προβλήματα σε αμπελώνες στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Σπυρίδωνα και Βροντούς του Δήμου Δίου-Ολύμπου της Π.Ε. Πιερίας λόγω καιρικών φαινομένων.

Αντικείμενο της παρούσας επιστολής αποτελούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων στις αμπελοκαλλιέργειες στις τοπικές κοινότητες Αγίου Σπυρίδωνα και Βροντούς του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Όπως έχει διαπιστωθεί από αυτοψία κλιμακίου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στις 11 Ιουλίου 2022, πράγματι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα η ανεμοθύελλα που εκδηλώθηκε στις 8 Ιουλίου 2022 ευθύνεται για τις εκτεταμένες ζημιές σε δύο αμπελοκαλλιέργειες. Συγκεκριμένα στον Άγιο Σπυρίδωνα, ένα αμπέλι 4 στρεμμάτων με επιτραπέζια ποικιλία, όπως επίσης και ένα τμήμα αμπελιού, (4,5 από τα 10 στρέμματα) κατέρρευσαν, καθώς οι ισχυρές ριπές του ανέμου έσπασαν τους πασσάλους υποστύλωσης, ενώ διαπιστώθηκαν κι εκτεταμένες ζημιές σε αμπελώνες της Βροντούς, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης.

Είναι γεγονός πως η ζημιά που έχει προκληθεί είναι μεγάλη, καθώς το κόστος αποκατάστασης της αναστύλωσης είναι υψηλό, ενώ παράλληλα η ετήσια παραγωγή καταστράφηκε λόγω της επαφής με το έδαφος.

Οι αμπελοκαλλιέργειες αποτελούν διαχρονικά, δυναμική και παραδοσιακή καλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εκτεταμένες ζημιές που προκαλούνται στην Πιερία εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του τόπου μας, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε όπως σταθείτε αρωγοί στο πλευρό των αμπελοκαλλιεργητών που έχουν υποστεί εκτεταμένη οικονομική ζημιά λόγω της τεράστιας απώλειας παραγωγής και χρήζουν οικονομικής ενίσχυσης και αποζημίωσης για τη σημαντική απώλεια εισοδήματος σε συνδυασμό με υψηλό κόστος αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Σας ευχαριστώ θερμά για το διαχρονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για τα προβλήματα της Πιερίας και των παραγωγών μας. Προσβλέπουμε σε μία αγαστή συνεργασία, προσπαθώντας άοκνα για το καλό των πολιτών και του τόπου μας.

Με εκτίμηση,

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ