Επιμελητήριο Πιερίας | Εκδήλωση για την οικονομία με τον αν. υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο

Επαγγελματίες Οικονομία

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καθώς και τα ζητήματα που απασχολούν επιμέρους κλάδους επαγγελματιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης με θέμα “Η Ελληνική Οικονομία μπροστά στις προκλήσεις της εποχής” που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με τη ΔΕΕΠ Πιερίας με κύριους εισηγητές τον αν. Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο. Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Πιερίας Χαράλαμπος Μπρουσκέλης. 

Τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης  ανέλυσαν τις κατευθυντήριες γραμμές της δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο, όπως επισήμαναν αμφότεροι, τη δημοσιονομική ασφάλεια, την προτεραιοποίηση της στήριξης των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα και την εξατομίκευση στοχευμένων μέτρων που απαντούν στις ανάγκες των επαγγελματιών. 

Στην εναρκτήρια εισήγησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας  Ηλίας Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στη γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία που έχει αναπτύξει το Επιμελητήριο με το Υπουργείο Οικονομικών και την υιοθέτηση πολλών από τις προτάσεις του Επιμελητηρίου, όπως για παράδειγμα η εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 δόσεις (120 δόσεις ήταν η αρχική πρόταση του Επιμελητηρίου Πιερίας) επικροτώντας παράλληλα την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  για όλους, που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό. 

Αναφέρθηκε ακόμη στη σύσταση, από την παρούσα κυβέρνηση, της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α), τα αποτελέσματα της οποίας στην πάταξη του παρεμπορίου κατέταξαν πρόσφατα την Ελλάδα στην πρώτη θέση μαζί με την Ιταλία. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου και με την ιδιότητα του προέδρου της Θεματικής Επιτροπής Παραοικονομίας και Παρεμπορίου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος έκανε λόγο για ένα διαχρονικό αίτημα της επιχειρηματικότητας και εξήγησε το δημοσιονομικό όφελος που θα μπορούσε να έχει για το κράτος η πάταξη του παρεμπορίου. 

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. “Από τις 780.000 επιχειρήσεις μόνο οι 30.000 έχουν πιστοληπτική ικανότητα” ανέφερε συγκεκριμένα. 

Επιπλέον αναφέρθηκε στη μηδενική έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια κάνοντας λόγο για αδικία έναντι άλλων επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

Σε σχέση με την προκαταβολή φόρου η οποία μειώθηκε από το 100% στο 80%, ο κ. Χατζηχριστοδούλου πρότεινε τη μείωσή του στο 50%. 

“Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην Ελλάδα από καταβολής κράτους”, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης κάνοντας λόγο για μια δική του ιδέα που απάντησε στις εξατομικευμένες ανάγκες των πληττόμενων επιχειρήσεων. “Υπάρχει δημοσιονομική ασφάλεια την οποία δεν πρέπει να ρισκάρουμε” σημείωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι “με σύνεση και σωφροσύνη η Ελλάδα θα πάει καλά”. Ανέφερε δε ότι η φετινή χρονιά θα κατέγραφε ρεκόρ σε επενδύσεις, τουρισμό και εξαγωγές αν δεν προέκυπτε ο πόλεμος “Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει ο αντίθετος άνεμος γι΄αυτό δεν πρέπει να κάνουμε σπατάλες”.  

Από την πλευρά του ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στη στήριξη του πρωτογενή τομέα μέσω της μείωσης, κατά 50%, του φόρου εισοδήματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και όσους ασκούν συμβολαιακή γεωργία. “Πρόκειται για ένα γενναίο φορολογικό κίνητρο για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα” ανέφερε συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών. 

“Αποδείξαμε στην πράξη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει αναπτυξιακή διάσταση” τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής συζήτηση μέσα από τα επιμέρους ερωτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματικων φορέων προς τους δύο υπουργούς. 

Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών”, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών Βασίλης Σπανάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, οι βουλευτές Πιερίας της ΝΔ Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Σάββας Χιονίδης, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι δήμαρχοι Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού Βαγγέλης Γερολιόλιος και Αναστάσιος Μανώλας, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηριου Πιερίας Νίκος Βουλγαράκης, ο Β΄αντιπροεδρος του Επιμελητηριου Ημαθίας Αναστάσιος Γιάνκογλου, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ημαθίας Σταύρος Γιανναβαρτζής,  ο εκπρόσωπος του βουλευτή  Πιερίας Φώντα Μπαραλιάκου, Θανάσης Παπαμιχαήλ, ο  εκπρόσωπος του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, Σταύρος Χριστοφορίδης, μέλη του Δ.Σ του Επιμελητηρίου, πρόεδροι και μέλη επαγγελματικών σωματείων της Πιερίας και επιχειρηματίες-μέλη του Επιμελητηρίου.