Κώστας Κουκοδήμος: Δημιουργήσαμε τις πρώτες ασφαλείς & σύγχρονες παιδικές χαρές στην Κατερίνη, με δυνατότητα χρήσης ΑμεΑ

Κοινωνία

Πρότυπες, ασφαλείς και σύγχρονες παιδικές χαρές στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Κατερίνης, δίνονται ήδη προς χρήση στους λιλιπούτειους δημότες της Κατερίνης, καθώς με Φορέα χρηματοδότησης το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ολοκληρώθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης, οι παρεμβάσεις για τη δημιουργία δύο νέων παιδικών χαρών (με δυνατότητα χρήσης ΑμεΑ). Επίσης, η αναβάθμιση δύο υφιστάμενων.  

Ειδικότερα,οι  χώροι του Δήμου Κατερίνης, στους οποίους υλοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις αφορούν: 

1.Νέα παιδική χαρά στο χώρο του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης

2.Νέα παιδική χαρά στο χώρο της Πλατείας Μακεδονίας (ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ)

3.Αναβάθμιση υφιστάμενης παιδική χαράς στο χώρο της Πλατείας Μακεδονίας (ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ)

4.Αναβάθμιση υφιστάμενης παιδική χαράς στο Πάρκο Καταφυγιωτών.

Στόχος, με τη δημιουργία αυτών των παιδικών χαρών, είναι η  υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών. Παράλληλα, η εξασφάλιση λειτουργικού περιβάλλοντος με φιλικές συνθήκες για την ψυχαγωγία των παιδιών και η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών παραμονής για τους συνοδούς τους. Επιπλέον, έχουν επιλεχθεί παιχνίδια που συμφωνούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και τα οριζόμενα από την ελληνική νομοθεσία. Βασική παράμετρος του σχεδιασμού είναι η ποικιλία των επιλογών του εξοπλισμού, ώστε ο χώρος να προσφέρει εναλλακτικές ευκαιρίες για παιχνίδι και εκπαίδευση, σε όλες τις ηλικίες χρηστών, καθώς και για ΑΜΕΑ.

Κώστας Κουκοδήμος: Σύγχρονες προδιαγραφές για τη λειτουργία των παιδικών χαρών

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος: «Η δημιουργία των  πρώτων ασφαλών, πρότυπων και σύγχρονων παιδικών χαρών στον Δήμο μας είναι μια απτή απόδειξη της υλοποίησης των στόχων που θέσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα. Εργαζόμαστε μεθοδικά, προκειμένου σταδιακά σε όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου, να υλοποιηθούν παρεμβάσεις, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία τους και να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος υπογραμμίζει: «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη χαρά και στο παιχνίδι και ειδικά τα παιδιά με αναπηρία. Με στόχο την απρόσκοπτη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες και στις παιδικές χαρές, προχωρήσαμε σε απόλυτη προτεραιότητα στη διαμόρφωση κατάλληλων χώρων για πρώτη φορά στην πόλη μας, όπου τα παιδιά με αναπηρία θα  έχουν τη δυνατότητα να παίξουν με ασφάλεια, να αθληθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά».

Παιδικές χαρές – πρότυπα ασφαλείας

Στο πλαίσιο λειτουργίας των εν λόγω παιδικών χαρών μεταξύ άλλων: Οι εξοπλισμοί είναι ειδικά σχεδιασμένοι για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι και η τοποθέτησή τους εξυπηρετεί τον διαχωρισμό των ηλικιακών ομάδων, τα υλικά των εξοπλισμών είναι ελεγμένα και ασφαλή για τους χρήστες, ο εξοπλισμός πληροί τις προδιαγραφές που προβλέπονται στη σειρά προτύπων European Standard ΕΝ 1176:2008. Επιπλέον, οι εξοπλισμοί και η πρόσβαση σχεδιάστηκαν να εξυπηρετούν και παιδιά AΜΕΑ.

Γενικότερα, τα όργανα παιχνιδιού (με τα σχετικά υλικά που προβλέπονται από τα εγκεκριμένα πρότυπα ασφαλείας) συμβάλλουν στην ορθή λειτουργία και ασφάλεια των παιδικών χαρών.

Τέλος,η παράδοση των συγκεκριμένων παιδικών χαρών αποτελεί ορόσημο στον εκτεταμένο κύκλο παρεμβάσεων στις παιδικές χαρές, τις οποίες υλοποιεί ο δήμος Κατερίνης, καθώς σύντομα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης στο σύνολο των παιδικών χαρών. Ειδικότερα, δρομολογούνται εργασίες: Σταδιακής αναβάθμισης καθώς και δημιουργίας νέων στον ευρύτερο αστικό ιστό και στα χωριά του δήμου.