ΠΚΜ: Χρηματοδότηση δράσεων για την κοινωνική ένταξη ΑμεΑ ύψους 112.000 στην Κατερίνη

Κοινωνία

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπέγραψε τη χρηματοδότηση της πράξης «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ΑμεΑ και ευαισθητοποίηση σε θέματα ΑμεΑ και εθελοντισμού», που εντάσσεται στη στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κατερίνης και θα υλοποιηθεί από το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης».
«Στόχος μας, μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις, είναι η άρση των κοινωνικών προβλημάτων, η κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αναπηρίας και εθελοντισμού. Αυτή είναι μόνο μία από τις πράξεις άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των ανισοτήτων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρίες. Ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο στην Κατερίνη, αλλά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, αφού τόσο στη στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, όσο και στην κοινωνική πολιτική της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η ενίσχυση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και η ευαισθητοποίηση συνολικά της κοινωνίας για τα ζητήματα των αναπήρων αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης


Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης» είναι η μοναδική δομή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχει υπηρεσίες και κοινωνική φροντίδα σε άτομα με αναπηρίες σε όλη την Πιερία. Είναι εγκεκριμένο ως ειδικώς αναγνωρισμένο και ενταγμένο στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και υποστηρίζει σήμερα 85 άτομα με αναπηρία.
Χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία και με τη νέα πράξη ύψους 112.540 ευρώ θα δοθεί η δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης δομής, με δράσεις που θα υλοποιούνται τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.

Οι δράσεις
Στις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου περιλαμβάνονται:
-Δράσεις διευκόλυνσης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας ατόμων με αναπηρία, παρέχοντας υπηρεσίες συνοδείας τους σε προγράμματα πρακτικής άσκησης.
-Δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία, με την υλοποίηση προγραμμάτων εκμάθησης θεάτρου και μουσικής με τελικό στόχο την παραγωγή θεατρικής και μουσικοχορευτικής παράστασης, που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό της Κατερίνης.
Εκπαίδευση ξεναγών – ατόμων με αναπηρία με στόχο τη δημιουργία διαδρομών ξενάγησης μέσα στην πόλη.
-Δράσεις βελτίωσης επαγγελματικών δεξιοτήτων με την υλοποίηση προγράμματος θεωρητικής κατάρτισης ατόμων με αναπηρία σε θέματα κουζίνας και μαγειρικής.
-Διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού της πόλης σε θέματα επανένταξης και κοινωνικοποίησης των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των μελών των οικογενειών τους. Προγραμματίζονται ημερίδες για τον αυτισμό, για τις εναλλακτικές μορφές επιχειρηματικότητας, για τοντουρισμό ατόμων με αναπηρία κ.ά.
-Δράσεις προαγωγής του εθελοντισμού και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα όπως η προσβασιμότητα, η κοινωνική ενσωμάτωση, ηδυνατότητα ίσων ευκαιριών για όλους, που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με στόχο την κοινωνική δικτύωση και την ανάπτυξη εθελοντισμού, αλλά και την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την προσβασιμότητα, τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τις καλές πρακτικές σχετικά με