Επανεξέταση του ζητήματος για τις κηπευτικές καλλιέργειες των Νέων Αγροτών ζητά ο Μπαραλιάκος

Αγροτικά Πολιτική

Το μείζον ζήτημα που προέκυψε με τις κηπευτικές καλλιέργειες στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών ζητά να επανεξεταστεί με ερώτηση που κατέθεσε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον ΥΠΑΑΤ Γ.Γεωργαντά ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος μαζί με  Βουλευτές της ΝΔ.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Γιώργος Κωτσός Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Καρδίτσας, η Χριστίνα Αλεξοπούλου Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Αχαΐας, ο Αθανάσιος Λιούτας Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Τρικάλων και ο Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Ηλείας και προτείνουν την εξέταση και επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με τις κηπευτικές καλλιέργειες και τις αλλαγές που αφορούν στις τυπικές αποδόσεις σε σχέση με αυτές που είχαν ακολουθηθεί στις προσκλήσεις Νέων Αγροτών κατά την περίοδο του 2016 αλλά και του 2018.

Ειδικότερα, η ερώτηση σχετικά με το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την έκδοση της με αριθμό 257/3-2-2022 Εγκυκλίου της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Π.Α.Α., με θέμα «Διοικητικός έλεγχος των αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 4704/11-11-2021 3ης Πρόσκλησης», επιχειρείται η εφαρμογή διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων.

Συγκεκριμένα, στις κηπευτικές καλλιέργειες θα πραγματοποιηθούν αλλαγές όσον αφορά τις τυπικές αποδόσεις σε σχέση με αυτούς που είχαν ακολουθηθεί στις προσκλήσεις Νέων Αγροτών του Υπομέτρου 6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α’ κύκλος) και αλλά και του 2018 (Β’ κύκλος), αφού αναφέρεται ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα θα εμπίπτουν στην τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω, εγείρονται θέματα ισόνομης μεταχείρισης, καθώς πρόκειται για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών και εντέλει, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τυπικών τους αποδόσεων, εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Αν αναλογισθούμε όλα τα ανωτέρω και θέλοντας να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, προτίθεστε να εξετάσετε διεξοδικά το εν λόγω σημαντικό ζήτημα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος αντιμετώπισής του;»