ΠΚΜ| Διαθέσιμη δωρεάν για όλους τους πολίτες η εφαρμογή κινητών τηλεφώνων iSAVElives που σώζει ζωές

Κοινωνία

Την πρωτοποριακή, καινοτόμο εφαρμογή iSAVElives, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoftκαι μέσω της οποίας θα σώζονται ζωές συνανθρώπων μας, παρουσίασαν σήμερα για πρώτη φορά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι επικεφαλής του Ελληνικού Ανθρωπιστικού Οργανισμού “KIDSSAVELIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές”.

Σε συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία της εφαρμογής, η οποία πλέον είναι διαθέσιμη απολύτως δωρεάν για όλους τους πολίτες, ώστε να την εγκαταστήσουν στο (smartphone) κινητό τηλέφωνό τους, τόσο σε περιβάλλον android, όσο και σε ios.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανθρωπιστικού Οργανισμού “KIDSSAVELIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές” Αναστάσης Στεφανάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελος Χαριστέας και ο Επικεφαλής του Τμήματος Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας, Καθηγητής, B. W. Böttiger.

Η εφαρμογή προσφέρει δυνατότητες άμεσης αντιμετώπισης ενός επείγοντος περιστατικού με τη χρήση κινητού τηλεφώνου (smartphone) και μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για ανθρώπους των οποίων η υγεία και η ζωή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ειδικά στις περιπτώσεις καρδιακών επεισοδίων, που αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας ανθρώπινης ζωής παγκοσμίως.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “πρώτη στην Ελλάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποκτά ένα τόσο σημαντικό εργαλείο, μέσω του οποίου κυριολεκτικά θα μπορούμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μεν, αλλά εύκολη στη χρήση εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα. Αποφασίσαμε ως Περιφέρεια να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και στην πράξη τη σπουδαία αυτή προσπάθεια από την αρχή της, υποστηρίζοντας και τον οργανισμό KIDSSAVELIVES, του οποίου η προσφορά είναι πολύτιμη. Η εφαρμογή iSAVElivesείναι ζωτικής σημασίας για όλους τους πολίτες, είναι εύκολη στη χρήση και φιλική ακόμη και για τα άτομα με αναπηρία, ενώ ήδη μπορούν όλοι να την ‘κατεβάσουν’ δωρεάν στο κινητό τους. Τελικός στόχος μας είναι να φτάσει η εφαρμογή σε κάθε smartphoneτων Ελλήνων πολιτών και των επισκεπτών, διότι έτσι θα σωθούν χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας. Στα περιστατικά καρδιακής ανακοπής ο σημαντικότερος παράγοντας επιβίωσης είναι ο χρόνος παρέμβασης. Σε ένα τέτοιο περιστατικό η εφαρμογή στέλνει ταυτόχρονα σήμα σε ένα δίκτυο διασωστών και κατόχων απινιδωτών, που είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα παρέχουν τις πρώτες κρίσιμες βοήθειες για τη ζωή του ασθενούς, μέχρι να έρθουν οι επαγγελματίες υγείας, τα ασθενοφόρα. Έρευνες δείχνουν ότι στην Ευρώπη το 70% των θυμάτων από καρδιακή ανακοπή θα μπορούσαν να σωθούν εάν μέσα σε τρία έως πέντε λεπτά από το επεισόδιο ο ασθενής δεχόταν καρδιακή αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη βοήθεια ενός απινιδωτή. Αυτό το φροντίζει πλέον η εφαρμογή iSAVElives.

Ο Περιφερειάρχης κάλεσε όλους τους πολίτες να εγκαταστήσουν στα κινητά τηλέφωνά τους την εφαρμογή δωρεάν, αλλά και να φροντίσει η Πολιτεία και οι ιδιώτες να οχυρωθεί κάθε περιοχή με απινιδωτές. “Είναι μια εφαρμογή που αφορά σε κάθε συμπολίτη μας. Καλώ τους φορείς της Πολιτείας και τις επιχειρήσεις να προμηθευτούν απινιδωτές, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο να υπάρχει ένα τέτοιο απλό μεν, σωτήριο δε, μηχάνημα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό. Πρώτοι εμείς στην Περιφέρεια θα προμηθευτούμε έναν απινιδωτή σε κάθε κτίριο των υπηρεσιών μας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, υπογράμμισε.

Ο κ. Στεφανάκης επισήμανε ότι για τη δημιουργία της εφαρμογής εργάστηκαν εθελοντικά κυρίως ειδικοί από την Ελβετία, την Κρήτη, τα Γιάννενα και την Καβάλα. “Ήδη ως οργανισμός έχουμε εκπαιδεύσει 100.000 παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για να σώζουν ζωές παρέχοντας τις πρώτες άμεσες βοήθειες. Εγκαταστήσαμε χιλιάδες απινιδωτές, ειδικά σε σχολεία. Έχουμε δημιουργήσει τις κοινότητες πρώτων ανταποκρινόμενων σε επείγοντα συμβάντα, ώστε να φτάνουν εγκαίρως κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν σωθεί μέχρι σήμερα 25 ζωές συνανθρώπων μας, που έπαθαν καρδιακή ανακοπή. Περίπου 350.000 άτομα κάθε χρόνο καταρρέουν επειδή σταματά η καρδιά τους και δεν δέχτηκαν βοήθεια στα πρώτα κρίσιμα λεπτά. Οι 100.000 από αυτούς θα μπορούσαν να σωθούν εάν είχαν εγκαίρως την κατάλληλη βοήθεια. Η στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πολύτιμη για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε διαθέσιμη δωρεάν για όλους τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Ήδη την έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα 1.000 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Η εφαρμογή είναι σε τρεις γλώσσες ήδη (ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) και θα προστεθούν στην πορεία περισσότερες. Επίσης, ως οργανισμός καταγράψαμε όλους τους απινιδωτές στη χώρα, δημιουργώντας τον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών και πανελλαδικά υπάρχουν συνολικά 1.100. Χρειάζονται πολλοί περισσότεροι, ειδικά τώρα που με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για την προμήθειά τους, η τιμή τους είναι περίπου 1.000 ευρώ και η διάρκεια ζωής τους 20 χρόνια. Η εφαρμογή iSAVElivesκαθοδηγεί ακόμη και τον πολίτη που δεν γνωρίζει από ΚΑΡΠΑ και παροχή πρώτων βοηθειών να τις παρέχει. Τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουν σε όλους τους Έλληνες είναι να εκπαιδευτεί ο πληθυσμός στις πρώτες βοήθειες, να πολλαπλασιαστούν οι απινιδωτές και να εγκαταστήσουν όλοι την εφαρμογή στα κινητά τους”, σημείωσε ο κ. Στεφανάκης.

Ο καθηγητής Böttiger, που είναι και ο εμπνευστής του παγκόσμιου προγράμματος KIDS SAVE LIVES τόνισε πως “στην Ελλάδα υπολογίστηκε ότι 500 – 600 πολίτες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα, όταν οι θάνατοι από καρδιακά επεισόδια φτάνουν στους 10.000 – 12.000. Ο χρόνος ανταπόκρισης σε μια καρδιακή ανακοπή είναι το Α και το Ω για τη σωτηρία της ζωής. Συνολικά στην Ευρώπη ο μέσος χρόνος για να φτάσει ένα ασθενοφόρο στον πολίτη που υπέστη ανακοπή είναι 10 λεπτά. Η βοήθεια όμως πρέπει να δοθεί στα πρώτα 3 έως 5 λεπτά από το επεισόδιο. Δυο χέρια αρκούν για να σωθεί μια ζωή. Είναι σημαντικό όλοι και κυρίως τα παιδιά να μάθουν να δίνουν τις πρώτες βοήθειες. Σήμερα υπολογίζεται ότι μόλις ένα 20% έως 40% του πληθυσμού (αναλόγως της χώρας) μπορούν να παρέχουν καρδιακή αναζωογόνηση. Αν το μάθει το 80% του πληθυσμού θα σώζονται μόνο στην Ελλάδα 1.000 – 2.000 ζωές πολιτών το χρόνο. Είναι σημαντικό επίσης κοντά στον ασθενή να υπάρχει ένας απινιδωτής”.

Ο κ. Χαριστέας υπογράμμισε ότι “μια συνεργασία ανθρώπων στην Ελλάδα θα σώσει ζωές. Κατεβάστε την εφαρμογή, σώζει ζωές. Απευθύνομαι όχι μόνο στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, σε όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μας και τη χώρα μας”.

Την εφαρμογή μπορούν να “κατεβάσουν” οι πολίτες δωρεάν στα smartphone τους, αναλόγως του λειτουργικού συστήματος που διαθέτουν:

-IOS: https://apps.apple.com/gr/app/isavelives-app/id1616495725?l=el
-Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kidssavelives.isavelives

Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε βίντεο με την εφαρμογή: https://youtu.be/zkGeh8bKt8k.

Επίσης, συμμετείχαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, οι συντελεστές της εφαρμογής και εθελοντές, μέλη του KIDS SAVE LIVES.