Συνάντηση της βουλεύτριας Ε.Σκούφα με ομάδα καστανοπαραγωγών στην Σκοτίνα

Αγροτικά

Με ομάδα καστανοπαραγωγών της Σκοτίνας συναντήθηκε η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα την Τρίτη 24/5,συνοδευόμενη από τον αν. συντονιστή της Ν.Ε Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρη Ρεμπατσιό για να ενημερωθεί για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με την συνεχή εξάπλωση της σφήκας του καστάνου, αλλά και της φαιάς σήψης, την μη καταβολή ακόμη αποζημιώσεων, αλλά και να τους ενημερώσει για τις δικές της ενέργειες και παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα η κ.Σκούφα αφού ενημέρωσε τους αγρότες για τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, τις αναφορές αλλά και τις επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει από το 2020 έως σήμερα στο Ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και την ανοικτή επιστολή κάλεσμα σε όλους τους φορείς για συνεργασία στα ακανθώδη προβλήματα των καστανοπαραγωγών, ανέφερε στους αγρότες ότι σύμφωνα με ενημέρωση που έχει, η χρηματοδότηση της τεχνικής μελέτης του Ιδρύματος Δασικών Ερευνών για την συνέχιση της έρευνας για την καταπολέμηση της φαιάς σήψης θα απορριφθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γιατί σύμφωνα με το Υπουργείο “δεν έχει νόημα να γίνει”….

Οι αγρότες από την πλευρά τους εξέφρασαν την αγανάκτησή τους δηλώνοντας ότι έχουν να πάρουν εισόδημα από τα κάστανα (στην Σκοτίνα από την πώληση του καστάνου τα έσοδα έφταναν και το 1,5 εκ.ευρώ) εδώ και 3 χρόνια.

Έχουν, όπως είπαν, σε συνδυασμό με την σφήκα του καστάνου και την φαιά σήψη, μείωση της παραγωγής πάνω από 80% με αποτέλεσμα όχι απλά να μην έχουν εισόδημα, αλλά να χάνουν και χρήματα. Άλλωστε εξαπόλυση ωφέλιμου εντόμου  έγινε από την πολιτεία τελευταία φορά το 2019 και από τότε και μετά δεν έχει ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα η Πιερία, αντίθετα με τη γειτονική Θεσσαλία όπου η εξαπόλυση ωφέλιμου εντόμου γίνεται κάθε χρόνο και μάλιστα με την οικονομική ενίσχυση και του Περιφερειάρχη.

Οι καστανοπαραγωγοί εξέφρασαν ακόμη την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή τους για τη μη συνέχιση της χρηματοδότησης της έρευνας για την φαιά σήψη μιας και είχε προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό και έλπιζαν ότι η συνέχιση του προγράμματος θα βοηθούσε να βρεθεί και η αιτία που την προκαλεί, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής της.

Ανέφεραν ακόμη την οικονομική αιμορραγία που υφίστανται εξαιτίας του ότι αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι το ωφέλιμο έντομο, αλλά και την μη καταβολή ακόμη αποζημιώσεων αν και έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές.

Ο κ. Άρης Ρεμπατσιός στη συνέχεια μετέφερε την πλήρη στήριξη και βοήθεια που θα έχουν οι αγρότες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πιερία.

Η κ. Σκούφα ζήτησε από τους αγρότες να αντιδράσουν συλλογικά και οργανωμένα με την δημιουργία ομάδας παραγωγών ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις επαφές της με καστανοπαραγωγούς και αγρότες σε όλη την Πιερία και ότι ζητά για άλλη μια φορά δημόσια να εγκριθεί η χρηματοδότηση για την συνέχιση της έρευνας για την φαιά σήψη ώστε επιτέλους οι καστανοπαραγωγοί να έχουν εισόδημα.

Τέλος δεσμεύτηκε για νέα κοινοβουλευτική της παρέμβαση μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών σε όλη την Πιερία.

Παράρτημα με τις κατατεθειμένες από τη Βουλευτή Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις

  Υπ’ αριθ. πρωτ. ΒτΕ :

  • 4486/25.02.2020 Ερώτηση με τίτλο: «Αντιμετώπιση της “σφήκας της καστανιάς

      https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-         078e1bc7375a/11218190.pdf

  • 11/2020 Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης “Αναγκαία η στήριξη των καστανοπαραγωγών”
  • 3272 07.07.2021 Αναφορά με τίτλο: «Υποβολή ερευνητικής πρότασης για τη φαιά σήψη κάστανου»https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11686515.pdf
  • 1076/ 20.09. 2021 Επίκαιρη ερώτηση με τίτλο : «Οι καστανοκαλλιεργητές της    Πιερίας δοκιμάζονται σκληρά – Απαραίτητη η στήριξή τους»