Διευρύνεται η συνεργασία ΑΧΕΠΑ-Ε.Π.Μ.

Κοινωνία

  Το τριήμερο 17-18-19 Ιουνίου 2022, το τμήμα Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς-39»  της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, φιλοξενεί στην πόλη μας το ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού τομέα της κορυφαίας οργάνωσης του Ελληνισμού, της ΑΧΕΠΑ.

 Μάλιστα το γεγονός αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί τούτη τη χρονιά η οικογένεια της ΑΧΕΠΑ, εορτάζει τα εκατό έτη από την ίδρυσή της. Την εκατονταετηρίδα, η οποία εκ των πραγμάτων αποτελεί μια σημαδιακή επέτειο.  

  Η Κατερίνη και η Πιερία γενικότερα θα υποδεχθούν την ηγεσία της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ η οποία ως κορυφαίο όργανο σε εθνικό επίπεδο, έχει και το συντονισμό των διεργασιών του φετινού συνεδρίου, ενώ το τμήμα Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» θα μεριμνήσει για την όσο το δυνατό ευχάριστη διαμονή, φιλοξενία, ξενάγηση και διάνθηση της τελετής έναρξης με την ταυτότητα της Πιερικής φυσιογνωμίας.

  Για το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος του τμήματος Κατερίνης, Παναγιώτης Ταρενίδης, συνοδευμένος από τον ταμία, Ευθύμιο (Θέμη) Σαρηγιαννίδη επισκέφθηκαν την έδρα της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, όπου τους υποδέχθηκαν η πρόεδρος, Στέλλα Τζιτζιλή συνεπικουρούμενη από διοικητικά μέλη και συνεργάτες.

  Η συνάντηση υλοποιήθηκε το πρωινό του Σαββάτου 21 Μαΐου 2022 σε εγκάρδιο και ζεστό κλίμα και είχε σαν κατευθυντήρια αναφορά τη συμβολή τμημάτων της Ε.Π.Μ. κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, όπου και η τελετή έναρξης, η οποία θα υποστηριχθεί και θα διανθιστεί με μουσική συναυλία, χορευτικό δρώμενο και παραστάσεις παραδοσιακών φορεσιών της περιοχής.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

  Η κ Τζιτζιλή υποδέχτηκε  και ξενάγησε τους κ. Ταρενίδη και Σαρηγιαννίδη στους χώρους των εκθεμάτων και του ενδυματολογικού πλούτου του συλλόγου, πρόσφερε την μοναδικής πνευματικής αξίας έκδοση με τα πρακτικά του 4ου συνεδρίου της Εστίας «Η Πιερία στα Βυζαντινά και Νεώτερα Χρόνια», επισημαίνοντας: «Ο σύλλογος μας του οποίου η δυναμική ξεπέρασε τα σύνορα της Πιερίας, με πλειάδα αναγνωρίσεων του έργου, μεταξύ των οποίων η  κορυφαία βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών, ανταποκρίνεται σε κάθε παραγωγικό και δημιουργικό κάλεσμα. Με χαρά είμαστε στη διάθεσή σας για τη συνεργασία τόσο στο επικείμενο εθνικό σας συνέδριο, όσο και σε ακόμα περισσότερες συνέργειες.»

  Ο κ, Ταρενίδης, μετά την προσφορά εκδόσεων του τμήματος και του λαβάρου, απαντώντας, τόνισε: «Η Εστία Πιερίδων Μουσών είναι η μητέρα, η απαρχή όλων των πολιτιστικών φορέων του Νομού. Αντικρίζοντας τις φορεσιές, ο νους μου έτρεξε χρόνια πίσω. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε μια ακόμα συνεργασία, στην Πύδνα και σαφώς υπάρχει επίπεδο ευρύτερης συνύπαρξης. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία στην τελετή έναρξης του εικοστού τρίτου εθνικού μας συνεδρίου, σε μια χρονιά όπου εορτάζονται παράλληλα τα εκατό χρόνια της ίδρυσης της κορυφαίας ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, οι μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής και η ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόταγμα των ιδρυτών της ΑΧΕΠΑ, ήταν η εκπαίδευση και η πρόοδος των Ελλήνων, όπως το ίδιο εκφράζει και η Εστία. Έχουμε λοιπόν κοινή στόχευση.»

Η ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

  Ο επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Γρηγόρης Μιτσοκάπας, σκιαγράφησε την ικανοποίησή του ότι επί των ημερών της προεδρίας του ξεκίνησε η συνεργασία Εστίας-ΑΧΕΠΑ με πνεύμα αλληλοσεβασμού, ενώ ο μαέστρος της χορωδίας-ορχήστρας του σημαντικού πολιτιστικού φορέα της Πιερίας, Ευθύμιος Μαυρίδης, γνωστοποίησε το περίγραμμα της συναυλίας, το οποίο θα περιλαμβάνει ακούσματα που συνάδουν με το εορταστικό κλίμα της βραδιάς και εμβόλιμη χορευτική φιγούρα.

  Την ικανοποίηση τους για τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο φορέων, εξέφρασαν από πλευράς «οικοδεσποτών» και η γενική γραμματέας, Παναγιώτα Παπαδοπούλου. αλλά και οι έφοροι, Ιωάννα Ηλιάδου-χορωδίας και Διονύσης Ζαρώτης-λόγου και τέχνης, ως και ο ταμίας του τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς», Ευθύμιος (Θέμης) Σαρηγιαννίδης.

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης