Εκδηλώσεις Μνήμης & Τιμής για την επέτειο Γενοκτονίας των Ποντίων

Κοινωνία

Με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τιμήθηκε σήμερα η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, παρουσία των αρχών του νομού.

Οι εκδηλώσεις Mνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων, σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς. Ακολούθησε πορεία μέχρι το μνημείο στην πλατεία Γενοκτονίας.

“Ο Ποντιακός Ελληνισμός τη δική του μακραίωνη διαδρομή και ιστορία έμελλε να τη γράψει με το αίμα των προγόνων του. Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, τιμήσαμε σήμερα στην Κατερίνη, την επέτειο Γενοκτονίας των 353000 Ποντίων αδελφών μας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας, στο δίκαιο αίτημα και τους αγώνες για τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας, το οποίο αποτελεί χρέος, πρωτίστως προς τα θύματα”, αναφέρει ο δήμος Κατερίνης σε ανακοίνωση του.