Τζιτζικώστας-Μενδώνη: Έργα πολιτισμού ύψους 35 εκ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία μέσω του νέου ΕΣΠΑ

Πολιτισμός

Έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, μετά τη συνάντησή τους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας“συζητήσαμε για τα έργα του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται (2014 – 2020) και εξετάσαμε την εξέλιξή τους και τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και για τα έργα πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Έχουμε διασφαλίσει 24 εκ. ευρώ για έργα πολιτισμού και επιπλέον 11 εκ. ευρώ για τη στήριξη των σημαντικών θεσμών σύγχρονου πολιτισμού. Έτσι διασφαλίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια η Κεντρική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσει στον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά συνάμα θα υποστηρίξει και θα αναδείξει την πολύ πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της”.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας, που προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι προτάσεις της Περιφέρειας, πολλές από τις οποίες αναμένεται να υιοθετηθούν.

Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι “στη συνάντηση έγινε λεπτομερής ανασκόπηση όλων των έργων, που εξελίσσονται μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ και διαπιστώθηκε ότι όλα τα έργα υλοποιούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους”.

Αμφίπολη

Αναφερόμενος στο έργο της Αμφίπολης και του Τύμβου Καστάο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι “έχει γίνει σημαντική πρόοδος, ωστόσο ζήτησα περαιτέρω επίσπευση των εργασιών, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος και να παραδοθεί αυτό το σημαντικό μακεδονικό μνημείο προς χρήση στους πολίτες, προκειμένου να το επισκέπτονται αρχικά ομάδες επιστημόνων τους επόμενους μήνες και ακολούθως όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής”.

Η κ. Μενδώνη για το ίδιο ζήτημα υπογράμμισε: “Κατανοώ απολύτως την αγωνία του Περιφερειάρχη για την Αμφίπολη, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προσωπικά ο κ. Τζιτζικώστας και η Περιφέρεια ήταν αυτοί που στήριξαν το μνημείο από την αρχή μέχρι το τέλος, αδιάλειπτα, συνεχώς και μετ’ επιτάσεως. Η πρώτη φάση που είναι ενταγμένη στο τρέχον ΕΣΠΑ προχωρεί ικανοποιητικά. Σέβομαι την αγωνία του κ. Τζιτζικώστα για επιτάχυνση και οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα προσπαθήσουν να την ικανοποιήσουν. Επειδή αναγνωρίζουμε ότι η Αμφίπολη είναι μείζον αρχαιολογικός χώρος, ότι δεν είναι μόνο ο Τύμβος Καστά, αλλά και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε υποβάλει και είναι θέμα ημερών η ένταξή τους, δυο έργα. Το ένα είναι η ανάδειξη της ξύλινης γέφυρας, ένα μοναδικό μνημείο, μια γέφυρα που έχει σωθεί από τον 5ο αιώνα και περιγράφεται κι από τον Θουκυδίδη, με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ. Το δεύτερο έργο είναι προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και ενισχύει το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών στην ακρόπολη και στο χώρο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής”.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η Υπουργός τόνισε πως τα έργα που έχει εντάξει και προγραμματίζει να εντάξει το Υπουργείο στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι συνολικού προϋπολογισμού 18 – 20 εκ. ευρώ και ήδη έχουν ενταχθεί έργα περίπου 10 εκ. ευρώ.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε απολύτως τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι πολύ σημαντική στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά, είναι να συνδυάσουμε τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία: τρέχον ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να μείνει το μεγαλύτερο αποτύπωμα για τον πολιτισμό την περίοδο αυτή στην Κεντρική Μακεδονία”, σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Επίσης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι η αποκατάσταση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ άλλα έργα που έχουν ενταχθεί αφορούν σε αποκαταστάσεις μνημείων και ενεργειακές αναβαθμίσεις που συνδέονται με αυτές και αρχίζουν από την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα στην Αγία Σοφίατην Αχειροποίητοτη ΡοτόνταΕπίσης εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το Κάστρο της Χρυσής στην Αλμωπίααλλά και η Αγία Άνναο Παντοκράτωρ και το Τέμενος Ορτάν στη Βέροια“Αρκετά έργα εντάχθηκαν, κάποια ξεκίνησαν και πλέον δρομολογούμε και ωριμάζουμε τα επόμενα”, σημείωσε.

Νέο Μουσείο Βεργίνας

Ειδική αναφορά έκαναν οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μενδώνη και στο νέο Μουσείο της Βεργίνας.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι “το έργο έχει ιστορική, πολιτισμική και εθνική σημασία. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί ένα από τα πιο σύγχρονα και αναβαθμισμένα μουσεία παγκοσμίως”.

Η Υπουργός επισήμανε ότι “αρχές καλοκαιριού θα είμαστε έτοιμοι και θα προγραμματίσουμε τα εγκαίνιά του, που θα πρέπει να έχουν τη δέουσα λαμπρότητα που απαιτείται”.

Φωτισμός Κάστρων Άνω Πόλης

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης σε ακόμη ένα σημαντικό έργο, που όπως τόνισε “θα πιέσουμε και προσπαθούμε να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για τον φωτισμό όλων των Κάστρων της Άνω Πόλης, στα πρότυπα της Ακρόπολης και του Παρθενώνα. Είναι έργο που ζήτησα προσωπικά από την Υπουργό και το αποδέχτηκε και προχωρήσαμε άμεσα στη μελέτη του, που ολοκληρώνεται και εφόσον δεν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ενταχθεί σε ένα από τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι σημαντικό έργο διότι στην ουσία θα δημιουργήσει ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη”.

Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη“η μελέτη του φωτισμού χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να προλάβουμε όχι απλώς να εντάξουμε, αλλά και να ολοκληρώσουμε το έργο των Κάστρων, που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία όλης της Θεσσαλονίκης”.