Επιστημονική Ημερίδα: “Τα Μαθηματικά, οι Πανελλαδικές σήμερα και αύριο και η επόμενη επαγγελματική ημέρα των μαθητών”

Κοινωνία

“Τα Μαθηματικά, οι Πανελλαδικές σήμερα και αύριο και η επόμενη επαγγελματική ημέρα των μαθητών”, ήταν το θέμα της Επιστημονικής   Ημερίδα Μαθηματικών και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αίθουσα του Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Γερολιόλιο Βασίλειο, Μαθηματικό Α.Π.Θ., και τον Τσεκούρα Αδαμάντιο, Εκδότης επιστημονικών βιβλίων, μαθηματικό.

Hεκδήλωση ξεκίνησε με τον μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό – λόγω απουσίας- του Δημάρχου Δίου Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου, του Αντιδημάρχου Δημήτρη Πατσιαρίκα και του Προέδρου Φροντιστών Πιερίας Γιώργου Πουρλιώτη.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπρόεδρος Φροντιστών Πιερίας, συγγραφέας, μαθηματικός Κωνσταντίνος Γκούλης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τα ψιλά γράμματα στα Μαθηματικά της Γ’ Λυκείου». Ο κ. Γκούλης αναφέρθηκε σε συχνά λάθη και παραλείψεις που κάνουν οι μαθητές στα Μαθηματικά της  Γ΄ Λυκείου.

Επιπλέον, στο πρώτο μέρος μίλησαν ο κ.Τσεκούρας Αδαμάντιος, Εκδότης επιστημονικών βιβλίων, συγγραφέας, μαθηματικός, με θέμα «Η επιλογή των θεμάτων από την πλευρά της στατιστικής συχνότητας εμφάνισής τους». Ο κ. Τσεκούρας, συνδιοργανωτής της ημερίδας, συγκέντρωσε τα αγαπημένα και τα λιγότερα αγαπημένα θέματα των Μαθηματικών των Πανελλαδικών εξετάσεων της τελευταίας 15ετίας, καθώς και ο κ. Γερολιόλιος Βασίλειος, Μαθηματικός Α.Π.Θ., με θέμα Τηλεκπαίδευση ανάγκης: Ευχή ή κατάρα;». Ο κ. Γερολιόλιος, διοργανωτής της ημερίδας, αναφέρθηκε στην τηλεκπαίδευση που ήρθε από ανάγκη στις ζωές μας και παρουσίασε μια έρευνα για το πως την αντιμετώπισαν οι μαθητές του Νομού Πιερίας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο Η επόμενη επαγγελματική ημέρα των μαθητών Ακαδημία Επαγγελματικού Προσανατολισμού «ΣΘΕΝΟΣ», ο κ. Κοσμίδης Ελευθέριος: Φυσικός, πτυχιούχος του Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ) Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και η κα Παπαδοπούλου Ευφροσύνη, Οικονομολόγος, υπάλληλος γραμματείας Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ., Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού – ΕΕΠΕ, μίλησαν για την “Επιλογή σπουδών και σταδιοδρομίας, ένα πρόβλημα με άπειρες λύσεις!” Η Ακαδημία Σθένος, ο Λευτέρης Κοσμίδης και η Έφη Παπαδοπούλου- Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού αναφέρθηκαν στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και τις Πανελλήνιες και στην αλλαγή του επαγγελματικού σκηνικού. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση της Τεχνολογίας με τις σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν από τον μαθητή να βρει τον στόχο του, από τον φοιτητή να χαράξει τη διαδρομή του και από τον επαγγελματία να επαναπροσδιορίσει στρατηγικά την εξέλιξή του.

Ακολούθησε Καλλιτεχνικό δρώμενο με θέμα «Τα Μαθηματικά στην Ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη» με τους μουσικούς Γκασδόγκα Απόστολο, Μελιάδου Άννα και Γερολιόλιου Θεοδώρα.

Την εκδήλωση παρουσίασε η κα Κάβρα Δήμητρα