ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας: Νέα έκτακτη στήριξη της Αυτοδιοίκησης για το ενεργειακό κόστος

Οικονομία

Τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης ανέδειξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψη στον δήμο Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

Συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη και τον Δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε ένα από τα τέσσερα Δημοτικά Ιατρεία της περιοχής, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης που λειτουργεί και ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, προκειμένου να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συνομίλησε με τους εργαζόμενους στο Δημοτικό Ιατρείο και στο ΚΔΑΠ Στρεμενιώτη, καθώς και με τα παιδιά που εκείνη την ώρα μάθαιναν σκάκι, μουσική και τζούντο.

«Βρισκόμαστε σε έναν δήμο που είναι γνωστός για το κοινωνικό έργο το οποίο προσφέρει με διάφορους τρόπους και σε διάφορα επίπεδα, εδώ και αρκετά χρόνια», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και υπογράμμισε τη σημασία της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια –με τη συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση– είχαμε φροντίσει να μπορέσουμε να διευρύνουμε τον θεσμό των ΚΔΑΠ, προκειμένου αφενός κανένα παιδί να μην είναι εκτός βρεφονηπιακού σταθμού και αφετέρου όλα τα παιδιά να μπορούν να βρίσκουν μία θέση είτε σε δημοτικές, είτε σε ιδιωτικές δομές δημιουργικής απασχόλησης», επισήμανε ο κ. Πέτσας και προανήγγειλε συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες από τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

«Την επόμενη χρονιά, έχουμε μία πρόκληση να αντιμετωπίσουμε που είναι οι περιορισμένοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, με το Υπουργείο Ανάπτυξης και φυσικά με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δρομολογούμε μία λύση –με συγχρηματοδοτούμενους και εθνικούς πόρους– ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συνέχιση της χρηματοδότησης. Και μετά την επίσκεψη της αρμόδιας Επιτρόπου στη χώρα μας, την επόμενη εβδομάδα, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το τι ακριβώς θα κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας ότι, δηλαδή, ο δεύτερος εργαζόμενος στο σπίτι –που συνήθως είναι η γυναίκα– να αισθάνεται την ασφάλεια ότι τα παιδιά της βρίσκονται σε έναν χώρο όπου απασχολούνται δημιουργικά και, ως εκ τούτου, να έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στον χώρο εργασίας της για να μπορεί –ειδικά στις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε– να συνεισφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει και για τους ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη να βρίσκονται σε δομές κοινωνικής φροντίδας. Είναι βασική μας επιλογή και θα τη στηρίξουμε», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Εν συνεχεία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τη διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και εκπροσώπους φορέων, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν τα σημαντικά έργα που χρηματοδοτούνται, μέσα από τα αναπτυξιακά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, ήδη, χρηματοδοτούνται έργα –ύψους 12,2 εκατ. ευρώ– με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα για τον δήμο που βελτιώνουν στην πράξη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σε αυτά περιλαμβάνεται, η ανέγερση του βρεφονηπιακού σταθμού στη Δ.Ε. Πευκών, καθώς οι μελέτες για παρεμβάσεις «Αστικής Αναζωογόνησης» για την περιοχή Καλλιθέα και για τη δημιουργία γυμναστηρίου και πολιτιστικού κέντρου στο συγκρότημα του 1ου & 5ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Συκεών.

«Και δεν σταματάμε εδώ. Θα συνεχίσουμε με δράσεις που σχετίζονται με διάφορες παρεμβάσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως το έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η προώθηση δράσεων ηλεκτροκίνησης και η συντήρηση των σχολείων», είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι, το επόμενο χρονικό διάστημα, προσεγγίζουμε μία χρηματοδότηση της τάξης των 14-15 εκατ. ευρώ για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Και πιστεύουμε ότι έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε η ποιότητα ζωής των πολιτών να γίνει καλύτερη».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, και στο πλέγμα των μέτρων στήριξης προς την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του κύματος των ανατιμήσεων από την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Προανήγγειλε, δε, νέα έκτακτη χρηματοδότηση το επόμενο διάστημα για τον σκοπό αυτό –σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους– πέραν της έκτακτης στήριξης, συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ, που δόθηκε ήδη προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι θα αποστείλει σχετική επιστολή προς τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες της χώρας, προκειμένου να αποτιμήσουν το επιπλέον κόστος που έχουν κληθεί να καταβάλουν, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα.

«Στηρίξαμε το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει –όπως και όλοι μας– στο εισαγόμενο ενεργειακό κόστος, το οποίο ανεβαίνει. Μετά τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις που είχαμε, το τελευταίο διάστημα, θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε νέα στήριξη. Θα απευθύνω επιστολή σε όλους τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες της χώρας, προκειμένου να αποτιμήσουν το επιπλέον κόστος που κλήθηκαν να καταβάλουν τους τέσσερις πρώτους μήνες αυτής της χρονιάς, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Και θα έρθουμε με το Υπουργείο Οικονομικών να καλύψουμε ένα σημαντικό μέρος του κόστους αυτού, προκειμένου να δώσουμε στην Αυτοδιοίκηση όλες τις απαραίτητες ανάσες για να μπορεί να επιτελεί τον ρόλο της. Δηλαδή, να προσφέρει τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη και απαιτούν οι πολίτες», κατέληξε ο κ. Πέτσας.