Κέντρο γραμμάτων και τεχνών Δίου- «Παθών ψαλμοί» στην Παναγία Κονταριώτισσας

Πολιτισμός

Τροπάρια και εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας, μελοποιημένα ποιήματα από τη Σταύρωση και την Ανάσταση, απαγγελίες ποιημάτων των Παθών του Χριστού, παρουσίασε το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, την Παρασκευή το βράδυ στο βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κονταριώτισσας.

Έζησαν μια μοναδική εμπειρία όσοι ήταν τυχεροί να παραβρεθούν  την βραδιά αυτή στην συγκεκριμένη εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, με την υποστήριξη της Μητρόπολης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Συντελεστές της μοναδικής αυτής εκδήλωσης, ο σκηνοθέτης Γιώργος Χανδόλιας που επιμελήθηκε τα κείμενα και ο μαέστρος Νίκος Πατρής που είχε την ευθύνη της μουσικής.

Απέδωσαν με ιδιαίτερη εκφραστικότητα τα ποιήματα, οι ηθοποιοί Κώστας Μυστακίδης και Λένα Γεωργούλη, τα τραγούδια η Γεωργία Μαρινοπούλου και η Χρυσάνθη Ευαγγελοπούλου, τη μουσική ο Νίκος Πατρής και ο Λευτέρης Μπούκλας, τα τροπάρια ο ψάλτης Μπάμπης Παπαγιαννούλης.

?

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, Γρηγόρης Παπαχρήστος είπε μεταξύ άλλων. «Στον ιερό και συνάμα ιστορικόαυτό χώρο, που καταμετρά τουλάχιστον δέκα αιώνες ζωής, ήρθαμε απόψε, λίγες ώρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα,να τιμήσουμε και να υμνήσουμε με το δικό μας τρόπο, τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου.Να διδαχτούμε συγχρόνως μέσα από τα κείμενα μεγάλων ποιητών, συγγραφέων και ιεραποστόλων, πως ο δρόμος για όποια Ανάσταση, απαιτεί το δικό της Γολγοθά. Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, έχει καθιερώσει αυτή την εκδήλωση κάθε χρόνο, σε μια από τις παλιές και διατηρητέες εκκλησίες της περιοχής μας. Να ευχαριστήσουμε την Ιερά  Μητρόπολή μας και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Γεώργιο, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, για την παραχώρηση των συγκεκριμένων ναών. Να ευχαριστήσουμε επίσης όλους της συντελεστές της εκδήλωσης για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους. Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο»