20 μέρες μαζί: Εμπειρίες του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης με πρόσφυγες από την Ουκρανία

Κοινωνία

Την Τρίτη που μας πέρασε ο Βίκτωρας ένιωσε δυνατό πόνο στην πλάτη. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον παρέλαβε από τον Καπνικό Σταθμό και τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Από την επόμενη μέρα με τη βοήθεια του Αλέξανδρου τον παρακολουθεί φίλη καρδιολόγος. Τη Δευτέρα πρέπει να τον δει οπωσδήποτε και γαστρεντερολόγος.

Τρία ανήλικα παιδιά ηλικίας τεσσάρων, πέντε και έξι ετών έχουν οξεία ωτίτιδα και μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια της Αθηνάς σε φίλη παιδίατρο για να τα εξετάσει.

Η 14χρονη Γιάννα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη με οξεία σκωληκοειδίτιδα και εγχειρίστηκε. Χθες επέστρεψε και πάλι στον Καπνικό Σταθμό.

Σήμερα το πρωί η Μάγδα είχε ραντεβού στην είσοδο του Καπνικού Σταθμού με μία οικογένεια η οποία έφτασε χθες το βράδυ στην Κατερίνη από την  Οδησσό με μητέρα σε αναπηρικό καροτσάκι, κάταγμα στον μηρό και νεφρική ανεπάρκεια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νοσοκομείο εξετάστηκε από νεφρολόγο και θα χειρουργηθεί. Ο Τάσος και η Μαρία διέθεσαν το σπίτι τους και φιλοξενούν την υπόλοιπη οικογένεια. Η μικρή Γιολάντα κρύβεται συνεχώς σε κάποια γωνία του Καπνικού Σταθμού και έχει μόνιμα μυϊκές συσπάσεις στο πρόσωπο. Η Μάγδα που είναι γιατρός λέει πως το παιδί πρέπει να το δει άμεσα ψυχολόγος.

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα της τελευταίας εβδομάδας. Ας μην αναφερθούμε στο θέμα της γλώσσας και στον τρόπο συνεννόησης με τους ανθρώπους αυτούς. Χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της Βαλεντίνης και της Όλγας που  μιλούν την ουκρανική γλώσσα τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα.

Είμαστε μία ομάδα 130 πολιτών που εδώ και τρεις εβδομάδες προσπαθεί να οργανωθεί για να λύσει προβλήματα τα οποία εξαιτίας της παντελούς απουσίας του κρατικού μηχανισμού και της οργανωμένης Πολιτείας, διογκώνονται καθημερινά με αποτέλεσμα να ξεπερνούν τις δυνατότητές της.

Δεκάδες οικογένειες προσφύγων από την Ουκρανία που βρίσκονται στη Β. Ελλάδα, απευθύνονται πλέον στον Καπνικό Σταθμό και ζητούν βοήθεια: τρόφιμα, φάρμακα, στέγη και προπάντων πληροφόρηση. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα η ομάδα βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με τις προξενικές αρχές στη Θεσσαλονίκη αλλά και την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα.

Το τηλέφωνο της ομάδας δέχεται καθημερινά μηνύματα και κλήσεις από ουκρανικά τηλέφωνα οικογενειών που βρίσκονται ακόμη στο εξωτερικό και αναζητούν βοήθεια. Τουλάχιστον άλλες 3 οικογένειες αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Απευθυνθήκαμε στον Δήμο Κατερίνης και στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας ζητώντας να μάθουμε ποιες είναι οι οδηγίες που έχουν λάβει από την κυβέρνηση για τη διαχείριση όλων των παραπάνω προβλημάτων τα οποία αυξάνονται καθημερινά. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι τραγική! Καμία υπηρεσία, κανένας φορέας, με μοναδική εξαίρεση την Αστυνομία, δεν μπορεί να δώσει την παραμικρή απάντηση. Δεν υπάρχει η παραμικρή βοήθεια ούτε καν η στοιχειώδης οργάνωση!

Είμαστε σίγουροι πως όλοι οι πολίτες, χωρίς καμία εξαίρεση, νοιάζονται και ανησυχούν γι αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους που τα παρανοϊκά σχέδια των δυνατών της γης τους οδήγησαν στην πόρτα μας.  Συμπάσχουμε όλοι και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Όμως σε κανέναν δεν ενδιαφέρει πόσο φιλεύσπλαχνοι είναι ο δήμαρχος, οι συνεργάτες του ή οι εθελοντές της πόλης. Σε κανέναν δεν ενδιαφέρουν οι μεμονωμένες πράξεις φιλανθρωπίας και η ατομική διάθεση για αλληλεγγύη. Και για να γίνει ακόμη πιο σαφές: δεν μιλάμε για την “ατομική ευθύνη”! Μιλάμε για την ευθύνη της κυβέρνησης, των θεσμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιλάμε για την παντελή έλλειψη οργάνωσης από την συντεταγμένη Πολιτεία, διότι π.χ. ένα απλό γραφείο στον Δήμο Κατερίνης θα μπορούσε να είχε οργανωθεί πριν ένα μήνα για να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες του να καταγράψουν τουλάχιστον τον αριθμό και τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Ενώ εδώ και εβδομάδες γνωρίζουμε πως δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, πολλοί από αυτούς, ελληνικής καταγωγής, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και πολλοί από αυτούς βρίσκονται καθοδόν προς τη χώρα μας, η κυβέρνηση των αρίστων τους αντιμετωπίζει ως …τουρίστες.

Ελπίζουμε κάποιοι από τους διοικούντες να αισθανθούν, έστω και τώρα, τις ευθύνες που τους αναλογούν διότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να αντιμετωπιστεί μόνο από τις εθελοντικές οργανώσεις και τους “ακτιβιστές” της πόλης!

Καλούμε την Αντιπεριφέρεια Πιερίας και τον Δήμο Κατερίνης

να δημιουργήσουν άμεσα γραφείο εξυπηρέτησης για τους ουκρανούς πρόσφυγες, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, και να αρχίσουν την συστηματική καταγραφή των αναγκών τους.

να ορίσουν δύο φορές την εβδομάδα διανομή τροφίμων και βρεφικών ειδών, δωρεάν, σε όλες τις καταγεγραμμένες οικογένειες προσφύγων που φιλοξενούνται από συμπολίτες μας.

να ζητήσουν άμεσα από την κυβέρνηση την οικονομική στήριξη όλων των οικογενειών που φιλοξενούν πρόσφυγες από την Ουκρανία και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την απαλλαγή πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος των οικιών τους, αναδρομικά από την ημέρα έναρξης του πολέμου.

να στηρίξουν τις κοινωνικές δομές του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης οι οποίες εδώ και ένα μήνα εξυπηρετούν νυχθημερόν όλους αυτούς τους πολίτες που αναζήτησαν μια ασφαλή και ζεστή γωνιά στον τόπο μας.

Καπνικός Σταθμός Κατερίνης

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”