Μαρία Σπυράκη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου: Η ΕΕ να υποστηρίξει με όλα τα μέσα τους πολίτες από την καταιγίδα

Πολιτική

Επείγοντα μέτρα με ευρωπαϊκή σφραγίδα  για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και άμεση παρέμβαση στην αγορά της χονδρικής του φυσικού αερίου, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στην συνεδρίαση με θέμα: «Κοινή ευρωπαϊκή δράση για πιο προσιτή οικονομικά, εξασφαλισμένη και  βιώσιμη ενέργεια». Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις, παρουσίασε το νέο πακέτο προτάσεων της Κομισιόν για την ενέργεια. 

«Για να έχουμε ελεύθερη αγορά που λειτουργεί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας δεν θα φτωχοποιηθούν από την κρίση» τόνισε με έμφαση η κ. Σπυράκη. Η ευρωβουλευτής υποστήριξε ως ενδεδειγμένη λύση για την άμεση μείωση των τιμών, την ευρωπαϊκή παρέμβαση περιορισμένου χρόνου στην αγορά της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι η πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο τραπέζι. Απευθυνόμενη στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β.Ντομπροφσκις, η ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η ρύθμιση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού στα κράτη-μέλη και η φορολόγηση των κερδών  των εταιρειών ενέργειας δεν αρκούν για να αποκλιμακωθούν άμεσα οι τιμές. «Για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας με βαριές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε τη συνεκτικότητα των κοινωνιών μας. Να πιέσουμε τις τιμές τώρα», είπε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής.

Ταυτόχρονα η κ. Σπυράκη υπογράμμισε  την ανάγκη η ΕΕ να διευκολύνει την επιτάχυνση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, στις βιώσιμες μεταφορές ενεργοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων εργαλείων για επενδύσεις.

  Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ.Σπυράκη έχει ως εξής:

 Ευχαριστώ, κ. πρόεδρε.

Αντιπρόεδρε Ντομπρόφσκι,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Κατά κοινή ομολογία βρισκόμαστε στο μέσο της καταιγίδας και οι πολίτες μας έχουν στραμμένο το βλέμμα τους, εδώ ,στις Βρυξέλλες.

Επείγουν να αναλάβουμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα και σε αυτή την κατεύθυνση οι προτάσεις της Κομισιόν για κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου, κοινές διαδικασίες αποθήκευσης  LNG και υψηλά αποθέματα που θα φθάνουν στο 90% της πληρότητας τον επόμενο χειμώνα, αποδεικνύουν ότι εδώ στην ΕΕ πήραμε τα μαθήματα της πανδημίας και τα αξιοποιούμε. Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται και γι΄ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε άμεσα, επείγοντα μέτρα.

Η ρύθμιση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού στα κράτη-μέλη κα η φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας, δυστυχώς δεν επαρκούν.

Χρειαζόμαστε μια παρέμβαση περιορισμένου χρόνου στην αγορά της   χονδρικής του φυσικού αερίου. Η πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο τραπέζι.

Για να έχουμε ελεύθερη αγορά που λειτουργεί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας δεν θα φτωχοποιηθούν από την κρίση.

Για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας με βαριές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε τη συνεκτικότητα των κοινωνιών μας.

Να πιέσουμε τις τιμές τώρα.

Να επιταχύνουμε την εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών.

Να πάμε σε βαθιά αναβάθμιση κτιρίων, σε βιώσιμες μεταφορές.

Να τρέξουμε τις επενδύσεις, αλλά πρώτα απ΄όλα να υποστηρίξουμε με όλα τα μέσα τους πολίτες μας από την καταιγίδα.