Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Κοινωνία

Κάθε χρόνο περίπου 300 – 350 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο στη χώρα μας και πάνω από 25.000 σε όλη την Ευρώπη, ενώ περίπου 4.500 χάνουν τη ζωή τους, με τον καρκίνο να αποτελεί τη Νο 1 αιτία θανάτου από ασθένεια σε παιδιά με ηλικία μεγαλύτερη του ενός έτους.

Η 15η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον παιδικό καρκίνο και την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων καρκινοπαθών και των οικογενειών τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει δράσεις που θα υποστηρίξουν ολιστικά και διαχρονικά τους μικρούς ασθενείς με καρκίνο. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι το 2022 θα ιδρύσει ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νέων που Επιβίωσαν από τον Καρκίνο, με στόχο την ενδυνάμωση και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, με παράλληλη έμφαση στη σημασία της διαχρονικής παρακολούθησης της υγείας τους, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και ενθάρρυνση της συμμετοχής τους ως εκπροσώπων των ασθενών σε φορείς που τους αφορούν.

Με αφορμή την ημέρα αυτή δεν θα μπορούσα να μην εκφράσω το θαυμασμό μου προς τους μικρούς ήρωες της ζωής, που καθημερινά δίνουν μάχες με την ασθένεια, μάχες για να κρατηθούν στη ζωή και να κερδίσουν το παρόν και το μέλλον τους. Σύμμαχοι τους σε αυτό τον άνισο αγώνα είναι συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, οι οικογένειές τους, οι άνθρωποι αυτοί που τους στηρίζουν εξαντλώντας κάθε απόθεμα ψυχής, το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων που καταβάλλει καθημερινά αξιέπαινες προσπάθειες να σταθεί στο πλευρό αυτών των παιδιών. Μεγαλύτερος όμως σύμμαχος είναι η ζωντάνια τους, η ανεμελιά τους, το γέλιο τους, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες τους.

Το παρήγορο είναι ότι οι παιδικοί καρκίνοι έχουν μεγάλα ποσοστά ίασης σε σχέση με αυτούς που εμφανίζουν οι ενήλικες.  Απαραίτητη πάντα προϋπόθεση είναι η πρόσβαση σε έγκαιρη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για αυτό και δεν πρέπει να παραβλέπεται το χρέος της πολιτείας να διασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για παροχή φαρμάκων και θεραπειών, για έρευνες για την πρόοδο στις θεραπείες με σκοπό την εξάλειψη της νόσου, για την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας,  με γνώμονα την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση πρόσβαση σε κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Ως κοινωνία αλλά και ως άτομα δεν μπορούμε παρά να σταθούμε διπλά στους μικρούς μαχητές της ζωής, να υποκλιθούμε με σεβασμό στο δύσκολο αγώνα τους και να τους αγκαλιάσουμε με αγάπη. Ας στηρίξουμε τα παιδιά αυτά με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Ας γίνουμε εθελοντές αιμοδότες, ας γίνουμε δότες μυελού των οστών, ας βοηθήσουμε συλλόγους που στηρίζουν υλικά τους μικρούς ασθενείς ή που συμπαραστέκονται συμβουλευτικά στους οικείους και τους φροντιστές τους.

Τα παιδιά ήταν, είναι και θα είναι το μέλλον και η ελπίδα κάθε χώρας. Γι’ αυτό χρειάζονται φροντίδα, προστασία και αγάπη, όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα!

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ο παιδικός καρκίνος σύντομα να περάσει στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης και να μην χαθεί καμία άλλη παιδική ζωή, να μην πονέσει κανένα άλλο παιδικό κορμί.

Η Αντιπεριφερειάρχης  Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου