Αττική Οδός: Πάνω από 9.500 οι αιτήσεις για αποζημίωση – Κλείνει σήμερα στις 17.00 η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήματος

Κοινωνία Οικονομία

Περισσότερα από 9.500 αιτήματα είχαν κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ως εχθές στην ειδική πλατφόρμα της Αττικής Οδού για τα οχήματα που αποκλείστηκαν κατά το σφοδρό πέρασμα της «Ελπίδας». Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται τα ηλεκτρονικά αιτήματα για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις, ειδικά από τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των οχημάτων που εγκλωβίστηκαν κάνουν λόγο το ανώτερο για 4.000.

Είναι ενδεικτικό ότι από το άνοιγμα της πλατφόρμας, στην ηλεκτρονική σελίδα της Αττικής Οδού, την προηγούμενη Παρασκευή (4/2/2022), ως τη Δευτέρα είχαν υποβληθεί περί τις 6.000 αιτήσεις. Αυτές ως την Πέμπτη ξεπέρασαν τις 9.500.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2.000 οχήματα είναι αυτά που θα αποζημιωθούν πολύ άμεσα, καθώς από την ανάλυση της εταιρείας, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής έχουν ήδη «κλειδώσει» οι σχετικές καταγραφές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ως και σήμερα, Παρασκευή, στις 17.00, να υποβάλλουν το αίτημά τους μέσω του www.aodos.gr, στην ειδική ενότητα με τίτλο «Χιονόπτωση 24.1.2022». Στην πλατφόρμα μπορούν να καταχωρήσουν το αίτημα και τα συνοδευτικά στοιχεία τους οι οδηγοί των οποίων τα οχήματα αποκλείστηκαν στον αυτοκινητόδρομο τη Δευτέρα 24/1/2022.

Σε λίγες ημέρες το πόρισμα για τα αίτια

Μεταξύ άλλων στοιχείων που ζητούνται για τη διαδικασία, στα απαραίτητα είναι ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, η ώρα εισόδου στον αυτοκινητόδρομο, ο σταθμός διοδίων εισόδου, καθώς και το σημείο, ημέρα και ώρα (κατά προσέγγιση) εξόδου του οχήματος από την Αττική Οδό. Επίσης, προς διευκόλυνση της διαδικασίας, οι οδηγοί μπορούν να καταχωρήσουν την περιοχή ή το σημείο αποκλεισμού, αποδεικτικό της καταβολής των διοδίων (εφόσον δεν είχε σταματήσει η πληρωμή τους) ή ο κωδικός του πομποδέκτη, καθώς και φωτογραφίες από το σημείο αποκλεισμού του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η καταχώρηση της αίτησης στην πλατφόρμα είναι απαραίτητη ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης αίτησης έχει σταλεί ηλεκτρονικά έως τώρα, ενώ η εταιρεία θα ενημερώσει απευθείας τους αιτούντες για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Εντωμεταξύ, προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμο το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής Διερεύνησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Βάσει του ν. 4663/2020, με τον οποίο συστάθηκε, η Επιτροπή θα εξακριβώσει τα αίτια της διακοπής κυκλοφορίας στον άξονα της Αττικής Οδού και θα καταλογίσει τυχόν ευθύνες όχι μόνο στον φορέα λειτουργίας και συντήρησης, αλλά και στις υπηρεσίες του Δημοσίου, τους ΟΤΑ και δυνητικά ακόμα και τους χρήστες του άξονα. Το πρόστιμο που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020 μπορεί να ανέλθει ως και στο 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΟΤ