ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΙΤΡΟΥΣ

Κοινωνία

Το Σάββατο 18 Μαΐου η τοπική Εκκλησία της Πιερίας εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Μελετίου, Επισκόπου Κίτρους.

            Ο Άγιος Μελέτιος, το 1821, αναπλήρωνε τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, ο οποίος έλειπε τη χρονιά εκείνη στην Κωνσταντινούπολη ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Συνελήφθη από τους Τούρκους, οδηγήθηκε στο Καπάνι το «μέγα παζάριον» της Θεσσαλονίκης κατά τις ιστορικές πηγές, όπου έπειτα από συνοπτικές διαδικασίες βρήκε μαρτυρικό τέλος. Συγκαταλέχθηκε έτσι μεταξύ των Νεομαρτύρων της πίστεως. Το ίδιο έτος οι Τούρκοι κρέμασαν τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄ στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, ενώ θανάτωσαν και πολλούς Συνοδικούς Μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ιωσήφ.

            Η τιμή της μνήμης του Αγίου Μελετίου αναδείχθηκε στην Πιερία το 2017 και καθιερώθηκε να τελείται στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Κατερίνης.

            Εφέτος, την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 17 Μαΐου το απόγευμα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός με την Αρτοκλασία. Την κυριώνυμη ημέρα, Σάββατο 18 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

            Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή του πρώην Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, έλαβε χώρα η θεμελίωση ενός νέου Ιερού Ναού, ο οποίος θα τιμάται στον Άγιο Μελέτιο Επίσκοπο Κίτρους.

            Έτσι μια νέα εκκλησιαστική κοινότητα δημιουργείται στην Κατερίνη με επίκεντρο τη νέα Εκκλησία που θα ανεγερθεί στην περιοχή, σε οικόπεδο που είναι χαρακτηρισμένο από το Σχέδιο Πόλεως ως Χώρος Ανέγερσης Εκκλησίας.

            Στη θεμελίωση του νέου Ναού έλαβαν μέρος ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος, καθώς και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος και Κανάγκας κ. Θεοδόσιος, Αρχιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, πολλοί ιερείς και πλήθος πιστών.

            Να σημειωθεί ότι, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι ιερές ακολουθίες τελούνται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του παρακείμενου 11ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, ενώ προσεχώς θα κατασκευασθεί προκατασκευασμένος ναός, ο οποίος θα στεγάσει προσωρινά τις λειτουργικές ανάγκες της νέας Ενορίας, μέχρι την ολοκλήρωση ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού.