Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας: Επισημάνσεις σχετικά με τον αποκλεισμό των ξενοδοχείων 1 και 2 αστέρων από τις διατάξεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Οικονομία Τουρισμός

Επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση την οποία κοινοποιούν στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και στους βουλευτές του νομού, έστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας . Στην επιστολή περιγράφεται η εικόνα των ξενοδοχείων 1 και 2 αστέρων και οι συνέπειες του αποκλεισμού τους από τις διατάξεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

Ολόκληρη η επιστολή της ΕΞΕΠ

Κύριε Υπουργέ

Μετά τις δύο τελευταίες χρονιές Covid 2019 και 2020 με μειωμένα τα έσοδα των  τουριστικών επιχειρήσεων, επιθυμούμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στην απουσία των ξενοδοχείων 1 και 2 αστεριών από την δυνατότητα υπαγωγής στις ενισχύσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, παρά μόνο στην περίπτωση της αναβάθμισής τους σε 3 ή 4 αστέρια.

Όπως βέβαια γνωρίζετε, η κατάταξη ενός ξενοδοχειακού καταλύματος σε ανώτερη κατηγορία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι δυνατή για αντικειμενικούς λόγους (εξάντληση συντελεστή δόμησης, πολεοδομικοί περιορισμοί, μορφή κτιρίου κλπ.) και άρα αδυναμία εκπλήρωσης των τεχνικών προδιαγραφών (διαστάσεις δωματίων, επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων κλπ.) υψηλότερης κατηγορίας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστεριών σε επίπεδο επικράτειας είναι συνολικά 4909 επιχειρήσεις που μεταφράζεται στο 48,8% του συνόλου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας. Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας είναι 283 επιχειρήσεις ή το 75,5% του συνόλου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ και του ΞΕΕ για το 2020.

Τα ξενοδοχεία αυτά είναι στην μεγάλη τους πλειοψηφία πολύ μικρές οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια αποκλείονται από τις διάφορες ενισχύσεις (ΕΣΠΑ Παγίων,  Επιστρεπτέα προκαταβολή) λόγω του κριτηρίου των απαιτούμενων ΕΜΕ κλπ, παρότι είναι επιχειρήσεις που διαχέουν και αναδιανέμουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους στην τοπική αγορά συμβάλλοντας τα μέγιστα στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη καθώς και στη συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού. Επίσης δίνουν εξαγωγική διέξοδο τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τριτογενή τομέα, όντας επιχειρήσεις σταθερά προσδεδεμένες με τον παραγωγικό ιστό της κάθε περιοχής. Σε αυτές τις επιχειρήσεις ο επισκέπτης βιώνει την παραμονή του ως, κατά κάποιο τρόπο «ντόπιος», μέλος της τοπικής κοινωνίας και κουλτούρας, απολαμβάνοντας προσωποποιημένη παροχή υπηρεσιών, ερχόμενος σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους του τόπου. Είναι σίγουρα ένα φαινόμενο που συνάδει με τη διεθνή τάση για τουρισμό εμπειρίας και ξεφεύγει από τη μέχρι τώρα κατάσταση του μαζικού και απρόσωπου τουρισμού.

Το ζητούμενο της ποιότητας για τον ελληνικό τουρισμό, που ορθά αποτελεί καθοριστικής σημασίας στόχο της τουριστικής πολιτικής, δεν αφορά μόνο σε υψηλών κατηγοριών καταλύματα όπως σε κάποιες περιπτώσεις τείνει να πιστεύεται. Αφορά εξ ίσου σε όλα τα καταλύματα της χώρας 1,2,3,4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία. Το να εξαιρούνται στρατηγικά από την ποιοτική αναβάθμιση οι μισές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είναι σίγουρο ότι δυναμιτίζει συνολικά την τουριστική αναβάθμιση της χώρας, διότι στόχος σίγουρα δεν είναι να απομείνουμε ως χώρα και οικονομία μόνο με τις άλλες μισές επιχειρήσεις υψηλότερων κατηγοριών. Η παροχή της δυνατότητας αναβάθμισης των ξενοδοχείων 1 και 2 αστέρων που αποτελούν το 49% περίπου του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, είναι προϋπόθεση επιβίωσης τους, διότι είναι αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών τους και βελτίωσης των υπηρεσιών τους.

Πιστεύοντας πως ο Ελληνικός Τουρισμός έχει ανάγκη και αυτά τα ξενοδοχεία όπως χρειάζεται και τα ξενοδοχεία υψηλότερων κατηγοριών, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση

 Ο Πρόεδρος ΕΞΕΠ

 Ηρακλής Π. Τσιτλακίδης