Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Ολομέλεια Βουλής- Μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών. – Ομιλία στις αρμόδιες επιτροπές

Πολιτική

«Οποιαδήποτε μορφή κακοποιητικής συμπεριφοράς, είτε στρέφεται εναντίον μας, είτε εις βάρος οποιασδήποτε άλλης γυναίκας, θα πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα στις αρμόδιες αρχές».

Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα κατά την ομιλία της Βουλευτού στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, στην οποία και προήδρευσε, με θέμα τη 2η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών.

«Προσωπικά, ως γυναίκα και ως μητέρα δύο κοριτσιών, απευθύνομαι προς όλες τις γυναίκες που μας ακούν, αλλά και προς κάθε μέλος της κοινωνίας μας. Ο κύκλος της σιωπής πρέπει να σπάσει. Δεν σιωπούμε, δεν εθελοτυφλούμε, δεν αδιαφορούμε. Αυτό είναι το χρέος όλων μας, γυναικών και ανδρών, είναι απόδειξη του σεβασμού μας προς την ανθρώπινη αξία».

Συνέχισε δε επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες δεν είναι μόνες, έχουν πλέον τα νομικά εργαλεία και τον τρόπο να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές και να καταγγείλουν οποιοδήποτε περιστατικό βίας. 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και με μια σειρά αξιόλογων πρωτοβουλιών και δράσεων φρόντισε να δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας για τις γυναίκες θύματα βίας. Ορισμένες από αυτές:

– Τα 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης

– Οι 19 ξενώνες φιλοξενίας στους οποίους μπορούν να διαμείνουν θύματα βίας με τα παιδιά τους

– Η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα

– Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας 

Κλείνοντας η κυρία Μάνη τόνισε ότι ο επόμενος στόχος στον οποίο θα πρέπει να εστιάσει η Κυβέρνηση είναι το πως θα υποστηρίξει τις γυναίκες αυτές ώστε να καταφέρουν να σταθούν και οικονομικά μόνες στα πόδια τους, καθώς ένας βασικός λόγος που δεν καταγγέλλονται τα περιστατικά βίας είναι η οικονομική εξάρτηση των θυμάτων από τους συζύγους και συντρόφους τους.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία εδώ: https://youtu.be/XFIgmWmMKvI