Μπέττυ Σκούφα: “Ήρθε πλέον η ώρα η χώρα να αλλάξει πορεία πλεύσης” – Η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Πιερίας μιλά για την Πιερία, την υγεία, τις προοπτικές

Πολιτική

«Ήρθε πλέον η ώρα η χώρα να αλλάξει πορεία πλεύσης με μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση στο τιμόνι, και η οποία μοναδικό και πρώτιστο μέλημα θα έχει την προστασία κι εξυπηρέτηση των αναγκών των πολλών», αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσαβετ (Μπέττυ) Σκούφα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Pieriasocial.gr. Η κα Σκούφα χαρακτηρίζει το 2021 «μια κακή χρονιά για τη χώρα» σε όλους τους τομείς, ενώ σε ότι αφορά την Πιερία οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ήταν σε όλα τα επίπεδα. Οικονομία, τουρισμός, αγροτικός τομέας με πρώτιστο φυσικά τον τομέα της υγείας, τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η συνέντευξη

Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που έφυγε τι «γεύση» σας αφήνει;

Το 2021 υπήρξε δυστυχώς μια κακή χρονιά για τη χώρα, αν εξαιρέσουμε ένα πολύ σύντομο “διάλειμμα” του 1,5 από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.

Κακή χρονιά για το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με τα παρατεταμένα lockdown και την κάθετη πτώση του τζίρου, για το σύνολο των εργαζομένων (εξαιρετικά των ιδιωτικών υπαλλήλων, οι οποίοι με τον τελευταίο νόμο Χατζηδάκη αφήνονται ακόμη πιο απροστάτευτοι απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και υπερεκμετάλλευσης), το σύνολο των νοικοκυριών που μαστίζονται από το τεράστιο κύμα της ακρίβειας και της ανατίμησης σε δεκάδες βασικά είδη, ακόμη και σε είδη διατροφής, το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που βλέπουν τα κόστος παραγωγής να εκτινάσσεται στα ύψη (τεράστιες ποσοστιαίες αυξήσεις στο κόστος λιπασμάτων, στις ζωοτροφές, στο ρεύμα, στο πετρέλαιο κίνησης).

Το 2021 υπήρξε εξαιρετικά καταστροφικό κι όσον αφορά ακόμη έναν κρίσιμο τομέα για όλους κι όλες μας. Αναφέρομαι στον τόσο ζωτικό τομέα της υγείας.

Είχαμε το θάνατο περί των 20.000 συμπολιτών μας που χάθηκαν από τη ζωή εξαιτίας της πανδημίας, συμπολίτες μας που θα λείψουν από τις οικογένειες, τα παιδιά, τους και τις συζύγους, τους γονείς τους. Μιλάμε για μια ανεπανόρθωτη απώλεια τεράστιου αριθμού συνανθρώπων μας, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό -περί του 40% σύμφωνα και με τα στοιχεία της επίσημης έρευνας των κκ. Τσιόδρα και Λύτρα- θα είχαν σωθεί, εάν η κυβέρνηση “Μητσοτάκη ΑΕ”, όπως εύστοχα τη χαρακτήρισε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, δεν επεδείκνυε αυτή την εγκληματική ολιγωρία και νεοφιλελεύθερη εμμονή να μην στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, όσον αφορά τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. 

Είστε ικανοποιημένη από το έργο σας το 2021; Που δώσατε έμφαση σε θέματα της Πιερίας και γιατί;

Θα προσπαθήσω να σταχυολογήσω κάποιες από τις σημαντικές κοινοβουλευτικές ή γενικότερες παρεμβάσεις που κάναμε ως ομάδα γραφείου κι εγώ προσωπικά. Για πιο λεπτομερή καταγραφή μπορεί κανείς να ανατρέξει στον ετήσιο απολογισμό που κάναμε το Νοέμβριο (βρίσκεται στην ιστοσελίδα του γραφείου στο https://bettyskoufa.gr/?p=8162).

Πιστεύοντας ακράδαντα στην αρχή ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη και να αφορά το σύνολο της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, επικεντρωθήκαμε κυρίως σε θέματα τουρισμού, αγροτικής πολιτικής και φυσικά φροντίσαμε να συμπεριλάβουμε και μια γκάμα θεμάτων κοινωνικής πολιτικής όπως είναι το σημαντικότατο θέμα της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Στον τομέα του τουρισμού, άμεσα και μέσα από τις συνεχείς επαφές μας με τους τουριστικούς φορείς, συνειδητοποιήσαμε ότι ιδιαίτερα ο οδικός τουρισμός και οι συναφείς με αυτόν επιχειρηματικοί κλάδοι, για παράδειγμα η εστίαση, οι σε απόλυτη πλειοψηφία μικρομεσαίες σχετικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό, πάσχουν λόγω της παντελούς κυβερνητικής αδιαφορίας, ενδεχομένως και λόγω της κυρίαρχης πολιτικής επιλογής, να στηριχθούν μόνο οι “μεγάλοι”.

Εμβληματικά να υπενθυμίσω ότι οι βόρειες πύλες εισόδου του οδικού τουρισμού (Εύζωνοι, Νυμφαίο) ήταν κλειστοί για σημαντικά χρονικά διαστήματα ή εκτελούνταν εργασίες στην αρχή του θέρους (!). Γι’ αυτό και πραγματοποίησα αυτοψία στους Ευζώνους τον Ιούνιο που μας πέρασε κι ακολούθησε φυσικά κοινοβουλευτική παρέμβαση με τη μορφή ερώτησης και αναφορών, με βάση τα υπομνήματα των επιχειρηματιών του κλάδου.

Πολλά μπορούμε κι οφείλουμε να πούμε για την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροτικό τομέα. Ο οποίος πάσχει σχεδόν διαχρονικά, με μόνη φωτεινή εξαίρεση κάποια χρόνια της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κι ο οποίος αγροτικός τομέας έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα και λόγω αλλεπάλληλων επίκαιρων ζητημάτων.

Έκλεισε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, είχαν πρόβλημα οι τευτλοπαραγωγοί του νομού. Ήρθε ο covid,  υπήρξε τεράστιο πρόβλημα στη διάθεση και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, κάναμε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για κορωνοενισχύσεις σε κρίσιμους παραγωγικούς τομείς όπως το βαμβάκι, ο καπνός. Για να μην παραλείψω βέβαια τη σημαντικότατη ομάδα των καστανοκαλλιεργητών του νομού για την οποία έχουμε κάνει δεκάδες κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων ήδη από το 2016 και οι οποίοι βλέπουν να χάνεται μέχρι και το 80% της παραγωγής τους λόγω ασθενειών που μαστίζουν το κάστανο. Τελευταία συμμετείχα και στην αγροτική κινητοποίηση στο νομό, κάνοντας δημόσια δήλωση για το σημαντικότατο πρόβλημα της κάθετης αύξησης του κόστους παραγωγής.

Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε κάνει, το τονίζω, αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, όπως και παρεμβάσεις κάνουμε συνεχώς για την τεράστια πληγή που λέγεται ανεπαρκές σύστημα αγροτικών αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών κι “ακραίων” καιρικών φαινομένων. Δεν θέλω να αφήσω εκτός συζήτησης βέβαια και το γεγονός ότι κάναμε δύο τουλάχιστον κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και υπήρξαν και σχετικές συναντήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δημάρχους, για το σημαντικότατο θέμα της άρδευσης γεωργικών εκτάσεων στο βόρειο και νότιο τμήμα του νομού, για το θέμα της λειψυδρίας που ταλανίζει τους αγρότες κι αγρότισσες ιδιαίτερα τους θερινού μήνες. Καθώς και την ανάγκη δημιουργίας αποστραγγιστικών έργων στη βόρεια Πιερία, για να μην πλημμυρίζουν τα χωράφια και πνίγονται οι παραγωγές.

Όσον αφορά την Υγεία, πέρα από τις πολλαπλές και πάλι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις με ομιλίες στη Βουλή, καλέσαμε πολύ πρόσφατα και σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πιερίας, τον τομεάρχη υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος είχε πολύ γόνιμες συζητήσεις κι επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς, με τους εργαζόμενους γιατρούς σε όλες τις βαθμίδες δημόσιας υγείας στο νομό. Δυστυχώς όμως, δεν κυβερνά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα τις πολύ δύσκολες, αν όχι εφιαλτικές συνέπειες των πολιτικών επιλογών και της ολιγωρίας της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, πολύ έγκαιρα αντιδράσαμε ως κοινοβουλευτική ομάδα κι εγώ προσωπικά με τοποθετήσεις κι ομιλίες μου στη βουλή για ένα από τα κυρίαρχα και παντελώς αντιεκπαιδευτικά κι αντικοινωνικά μέτρα της υπουργού παιδείας κ. Κεραμέως. Μιλώ για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που άφησε εκτός δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 40.000 υποψηφίους των περυσινών πανελλαδικών εξετάσεων, και δεν ξέρουμε πόσους και πόσες ακόμη θα αφήσει κι εφέτος εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

 Έπειτα, πάλι στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την πολύ δραστήρια Ένωση Γονέων νομού Πιερίας, καταθέσαμε υπομνήματα και τα ανέδειξα ως κοινοβουλευτικές αναφορές για τη σωστή κι ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα σε εποχές πανδημίας. Ζητήσαμε περισσότερα λεωφορεία για τις μετακινήσεις των μαθητών, προσλήψεις αναπληρωτών για τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, αντιδράσαμε στις συγχωνεύσεις τμημάτων που δημιουργούν τμήματα 28-29 μαθητών, άρα συνθήκες υγειονομικής βόμβας κι εστίες διασποράς του ιού σε συνθήκες καλπάζουσας πανδημίας.

Φυσικά, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου και γι’ αυτό είμαστε εδώ, κι εγώ και οι συνεργάτες μου, και φυσικά όλος ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας, της αναστολής των υγειονομικών , των τεστ;

Είναι δεδομένο πλέον και δυστυχώς, για όλους τους πολίτες, ότι η κυβέρνηση ΝΔ έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο της πανδημίας. Αυτό καταδεικνύουν κι όσες σχετικές δημοσκοπήσεις γίνονται. Γι’ αυτό και από την αρχή σχεδόν αποποιούμενη πλήρως τις ευθύνες, έριξε το “μπαλάκι” στις πλάτες των πολιτών. Διότι δεν ήθελε να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που οι παγκόσμιες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πράττουν ακριβώς το αντίθετο. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου η ΕΕ σχεδίασε και υλοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας, προκειμένου τα κράτη – μέλη να αντιμετωπίσουν τις δύο μεγάλες κρίσεις που διέρχεται η Ευρώπη: πανδημική – κλιματική.

Στον αντίποδα αυτής της κατεύθυνσης, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δεν επενδύει στο δημόσιο σύστημα υγείας, μιλά για “αχρείαστες ΜΕΘ”, αφήνει τους πολίτες μόνους κι απροστάτευτους, τους υγειονομικούς υπερεξαντλημένους, ο πρωθυπουργός της χώρας χωρίς καμία συστολή ψεύδεται ισχυριζόμενος ότι “δεν υπάρχει καμία μελέτη” που να καταδεικνύει ότι η διασωλήνωση σε ράντζο σε διάδρομο νοσοκομείου οδηγεί σε υψηλότερη θνησιμότητα απ΄ ό,τι σε ΜΕΘ. Μιλάμε για μια συνεχή υποτίμηση της Λογικής και της ίδιας της Επιστήμης από πλευράς της Κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. 

Όσον αφορά τους υγειονομικούς σε αναστολή, είναι αδιανόητο, με υποστελεχωμένο ΕΣΥ και με την συνεχή πίεση στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ λόγω αλλεπάλληλων κυμάτων πανδημίας, να υπάρχουν 6500 υγειονομικοί σε αναστολή. Τη στιγμή μάλιστα που από την “Ο” έχουν επιπλέον νοσήσει 2000 υγειονομικοί και δεν ξέρουμε πόσοι ακόμη θα νοσήσουν τις επόμενες μέρες. Να επανέλθουν λοιπόν στις θέσεις τους, με αυξημένα υγειονομικά στάνταρντς, με καθημερινό τέστ προκειμένου να δώσουν τη μάχη μαζί με όλους τους συναδέλφους τους. Όσον αφορά τα τεστς, σταθερή και πάγια θέση μας αποτελεί η ευρωπαϊκή “καλή πρακτική”:  επιβάλλεται τα τεστ να συνταγογραφούνται προκειμένου να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα και δεδομένα. Δεν είναι δυνατόν μία εξέταση που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας να μην καλύπτεται στο 100% από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ποιο είναι το στοίχημα για εσάς για το 2022;

Δεν θα μιλήσω για “στοίχημα”. Θα μιλήσω για επιτακτική ανάγκη.

Ήρθε πλέον η ώρα η χώρα να αλλάξει πορεία πλεύσης με μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση στο τιμόνι, και η οποία μοναδικό και πρώτιστο μέλημα θα έχει την προστασία κι εξυπηρέτηση των αναγκών των πολλών, την προσφορά υπηρεσίας για χάρη της τεράστιας κοινωνικής πλειοψηφίας.