Νέα μέτρα από σήμερα το πρωί – Σαρωτικοί έλεγχοι με 10.000 αστυνομικούς σε εστίαση, νυχτερινά κέντρα και για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου – Τ. Θεοδωρικάκος: “Θα είμαστε παντού”

Κοινωνία

Τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν από σήμερα έως τις 2 Ιανουαρίου έχουν ως εξής:

  • όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κατάστασης υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, εστιατορίων και μπαρ, στα οποία θα επιτρέπεται να την αφαιρέσουν μόνο κατά την κατανάλωση τροφής ή ποτού
  • γίνεται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας (ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)
  •  απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και ακυρώνονται όσες έχουν προγραμματιστεί, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα
  • οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το μοριακό test 72 ωρών ή το Rapid 24 ωρών, συστήνεται να επαναλαμβάνουν το τεστ τη 2η και την 4η ημέρα από την είσοδο τους στη χώρα.

Παράλληλα παραμένει ισχυρή η σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, ιδίως για τους νέους, καθώς είναι αυξημένα τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες.

10.000 αστυνομικοί για την τήρηση των μέτρων

Στο μεταξύ από σήμερα σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε τηλεδιάσκεψη  με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ,  επιτελικά στελέχη και τους Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές συζήτησαν για την οργάνωση  των  ελέγχων εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Πάνω από 10.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στην επιχείρηση προστασίας της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η δουλειά που έχουμε μπροστά μας τις επόμενες 10-15 ημέρες είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Η Ελληνική Αστυνομία χωρίς καμία αμφιβολία έχει αποτελέσει τον βασικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια με την εφαρμογή των μέτρων» τόνισε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας  του κορωνοϊού και στις διαρκείς  μεταλλάξεις,  οι  οποίες  δοκιμάζουν τα όρια αντοχής της κοινωνίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως. 

«Τις δύο επόμενες εβδομάδες η Ελληνική Αστυνομία έχει διπλή αποστολή: Από τη μία εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας και ασφαλώς την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Θέλω να είμαστε παντού και να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών» επισήμανε ο Υπουργός. Επέστησε την προσοχή στην αυστηρή εφαρμογή του μέτρου για τις μάσκες και έδειξε την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούν οι έλεγχοι:  «Πιστεύω  ότι έχουμε αποκτήσει μία τεράστια εμπειρία και θέλω να ζητήσω να είμαστε ταυτοχρόνως αυστηροί και πολιτισμένοι, ιδιαίτερα με τα νέα παιδιά. Η  Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί δίκαια και αποτελεσματικά». 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε το επόμενο τριήμερο να ενταθούν οι έλεγχοι ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης και επέμεινε στην πιστή εφαρμογή και του αντικαπνιστικού νόμου. Επίσης, παρότρυνε την εντατικοποίηση της προσπάθειας για αύξηση των εμβολιασμών στην Αστυνομία. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος ολοκλήρωσε την παρέμβασή του και με μια ευχή: «Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, θα νικήσουμε την πανδημία με εφαρμογή των μέτρων, με εμβολιασμούς, με την αλληλεγγύη μας. Χρόνια πολλά και καλή δύναμη