Η Όμικρον φέρνει νέα μέτρα: Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί, ποια θα είναι άμεσης εφαρμογής και ποια μετά την Πρωτοχρονιά

Κοινωνία

Σήμερα  Πέμπτη, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, καθώς χθες συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία εισηγείται στην κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και, μάλιστα, να κλιμακωθούν μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί  θα τα αναλύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης και εντός της ημέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ανακοινώσει και επίσημα τα νέα μέτρα.

Στο μικροσκόπιο δε της Επιτροπής θα μπει την επόμενη εβδομάδα και η λειτουργία των σχολείων, προκειμένου οι ειδικοί να καταλήξουν στο πακέτο των μέτρων που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για την περίοδο μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται στην αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ δεν λείπουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι θα ήταν χρήσιμη η αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία, πότε δηλαδή θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο όταν καταγράφονται κρούσματα του κοροναϊού.

Μέτρα άμεσης εφαρμογής

  • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 ή διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναφορικά με την αναστολή των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την ευθύνη της απόφασης θα την έχουν οι Δήμοι και όχι η κυβέρνηση.

Μέτρα με ισχύ από 3 Ιανουαρίου

Σε ότι αφορά τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου εξετάζονται:

  • Μείωση του ωραρίου καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.
  • Μείωση της πληρότητας σε κλειστούς χώρους
  • Επέκταση της τηλεργασίας
  • Σημειώνεται ότι δεν θα προβλέπεται χρήση SMS

Σχετικά με τα μέτρα μετά τις γιορτές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – μιλώντας στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο –  είπε ότι η λήψη τους θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση.

«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Τα σενάρια για εστίαση και υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αναφορικά με τις αλλαγές στην εστίαση, δεν αποκλείεται μέτρα να ληφθούν και νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανησυχία για τους εορτασμούς των ρεβεγιόν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στα κλαμπ.

Έτσι, εξετάζεται να ληφθούν μέτρα που θα επιτρέπουν στα καταστήματα να λειτουργούν μόνο για καθήμενους πελάτες, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα ζητείται self test 24ωρου για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε όσους είναι άνω των 50 ετών.

Αυτή τη στιγμή, το μέτρο της υποχρεωτικότητας ισχύει για όσους είναι άνω των 60 ετών και για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν το εμβόλιο θα γίνει υποχρεωτικό και για τους 50αρηδες.

πηγή:in.gr