«Όχι» σε lockdown από την κυβέρνηση – Ποια μέτρα συζητούνται – Ανακοινώσεις ακόμη και εντός της εβδομάδας

Κοινωνία

Όπως ανέφεραν ειδικοί στο in.gr, το «αφύσικο θα ήταν να μην έχουμε νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον τις επόμενες ημέρες», τονίζοντας πως έχουν εντοπιστεί επιπλέον ύποπτες μολύνσεις στη χώρα μας, οι οποίες εξετάζονται, ιχνηλατούνται και όταν επιβεβαιωθούν θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Επομένως, εκτός από τα 17 κρούσματα που έχουν ήδη εντοπιστεί και καταγραφεί στην Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες μολύνσεις εξαιτίας της νέας παραλλαγής του ιού.

Πάντως, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η παραλλαγή Όμικρον δεν αναμένεται να επικρατήσει άμεσα, δηλαδή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά προς τους δύο τελευταίους μήνες του χειμώνα.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι ειδικοί είναι πως η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, ενώ μάλιστα είναι θέμα χρόνου να χαρακτηριστεί και εκθετική η αύξησή της στην Ελλάδα.

Για την εκθετική αύξηση της παραλλαγής Όμικρον μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, ο οποίος εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως μόλις τα κρούσματα φτάσουν τα 50 με 100, τότε η αύξηση των μολύνσεων θα είναι εκθετική.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως ακόμη είμαστε στην αρχή και πως η νέα παραλλαγή θα φέρει δραματική αύξηση κρουσμάτων και κατ΄επέκταση ένα νέο κύμα κοροναϊού.

Ο καθηγητής ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της «Όμικρον» έναντι της «Δέλτα», εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές. «Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε» ανέφερε.

Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Όπως έγραψε και νωρίτερα το in.gr, λόγω της πληθώρας των εορταστικών εκδηλώσεων είτε σε σπίτια είτε σε χώρους διασκέδασης, αυτό που εξετάζεται, κατά βάση, είναι το αυξημένο testing.

Αυτό επιβεβαίωσε και το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χωρίς όμως να δίνει περισσότερα στοιχεία. «Ένα τεστ κάποια στιγμή θα μπορούσε να βοηθήσει. Όταν ληφθούν οι αποφάσεις, θα ανακοινωθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος με rapid test (εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού) για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης και εστίαση για τους εμβολιασμένους, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το MEGA, το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται πως συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τον υπουργό Υγείας.

Η καθιερωμένη σύσκεψη πραγματοποιείται Δευτέρα, αλλά έγινε την Κυριακή, καθώς ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη.

Πάντως, το μέτρο εξετάζεται να εφαρμοστεί μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με δεδομένο ότι για τα Χριστούγεννα έχει διατεθεί το δωρεάν self test και άρα είναι εξασφαλισμένος ο επιδημιολογικός έλεγχος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθολικές, οριζόντιες παρεμβάσεις σαν αυτές που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν και αυτή την εβδομάδα.

Να σημειώσουμε, όμως, ότι δεν έχει αποφασιστεί ή «κλειδώσει» κάτι αφού το κυβερνητικό επιτελείο είναι σε αναμονή για τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Από τη μεριά της κυβέρνησης, η υγειονομική κατάσταση παρακολουθείτε διαρκώς.

Στόχος είναι να κερδηθεί χρόνος έτσι ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, αλλά και να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ.

πηγή:in.gr