Η Μητρόπολη Κίτρους σχεδιάζει επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια Μικρασιατική Καταστροφή

Πολιτισμός

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος συμμετείχε στη διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη ης Εκκλησίας της Ελλάδος με σκοπό τον προγραμματισμό δράσεων για την επέτειο 100 ετών  από την Μικρασιατική Καταστροφή και γενικότερα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης

Η διαδικτυακή αυτή συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου και  διοργανώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία έχει αναλάβει τον κεντρικό συντονισμό των εκδηλώσεων.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και από πενήντα τρεις Ιερές  Μητροπόλεις.

Την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος εκπροσώπησε ο Υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων κ. Βασίλειος Δήμου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ζήτησε τη συνεργασία όλων των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων για να τιμηθεί η ιστορική μνήμη κατά τον προσήκοντα τρόπο. Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής  Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο Γραμματεύς της Επιτροπής Αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής διοργανώσεως των Συνεδρίων Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., και πολλοί εκπρόσωποι Ιερών Μητροπόλεων.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους κ. Βασίλειος Δήμου κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης  ανέφερε χαρακτηριστικά: «Mετά τις επιτυχημένες και στοχευμένες  δράσεις που διοργάνωσε η Ιερά μας Μητρόπολη, υπό το συντονισμό και την πατρική μέριμνα  του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Γεωργίου, για τον επετειακό εορτασμό της Επανάστασης του 1821,  συνεχίζουμε τον προγραμματισμό μας για το 2022 με δράσεις αφιερωμένες στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζουμε θα έχουν πνευματική,  εκπαιδευτική, ψυχαγωγική και επιστημονική διάσταση και θα υλοποιηθούν σε αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε άσβεστη  την   ιστορική μνήμη, τη γνώση, το δίδαγμα επιβίωσης και αναγέννησης που μας δίδαξαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ακούσθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη διοργάνωση λατρευτικών, επιστημονικών, καλλιτεχνικών, νεανικών και άλλων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια ολοκλήρου του έτους 2022, οι οποίες θα τεθούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου.