Παραλλαγή Όμικρον: Ποια 3 μέτρα «βγαίνουν» από το συρτάρι

Κοινωνία

Τα σαφή δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού, που έχει θέσει σε συναγερμό τον πλανήτη, περιμένουν οι ειδικοί, την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι στη χώρα μας είναι ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Από σήμερα όπως αναφέρει το in.gr, αρχίζουν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο για την αξιολόγηση των νεότερων στοιχείων, καθώς βαδίζουμε προς τις γιορτές, με το ενδεχόμενο ενός lockdown να βρίσκεται εκτός  πλάνου.

Με την Όμικρον στην εξίσωση, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαία, η αύξηση των εμβολιασμών, οι πιο εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και η ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση αναμένει τα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα παραλλαγή, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, που θα συζητήσει τις επιδημιολογικές εξελίξεις, νέα στοιχεία και εισηγήσεις, την ώρα που επιστήμονες ήδη ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους.

Τρία μέτρα

Όπως μεταδίδεται τρία είναι τα μέτρα που εξετάζονται:

  • Οι ειδικοί θα προτείνουν απαγορευτικό και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ούτε με rapid tests, συνθήκη που ισχύει μέχρι τώρα.
  • Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τρία και όχι δύο rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους και
  • όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να επιστρέφει η μάσκα για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.