Ασφάλεια Κατερίνης: Εξακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μη νόμιμων αλλοδαπών σε όλη τη χώρα – Ταυτοποιήθηκαν 22 μέλη,15 μεταφορές αλλοδαπών με 22 αυτοκίνητα

Κοινωνία

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 22 μελών της οργάνωσης μεταξύ των οποίων και 2 ηγετικά μέλη

 Σε αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν 3 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Οργάνωσαν τουλάχιστον 15 μεταφορές αλλοδαπών με οχήματα που υπεξαιρούσαν από εταιρείες ενοικιάσεων οχημάτων

Χρησιμοποίησαν συνολικά 23 οχήματα ενοικιάσεων, 22 από τα οποία έχουν εντοπιστεί


Τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση μη νόμιμων αλλοδαπών, κατάφεραν να εξακριβώσουν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης στο πλαίσιο συντονισμένων αστυνομικών ερευνών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί άνδρες και ένας ημεδαπός άνδρας, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο αλλοδαπών ηγετικών μελών και ακόμη 17 αλλοδαπών ανδρών που στρατολογήθηκαν για τους σκοπούς της οργάνωσης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, οι προαναφερόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση και με σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος, διευκόλυναν τη μη νόμιμη είσοδο στη χώρα, σε υπηκόους τρίτων χωρών μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου και την περαιτέρω προώθησή τους στο εσωτερικό ή σε άλλες χώρες.

Για την παράνομη δράση τους χρησιμοποιούσαν οχήματα που αρχικά μίσθωναν και στη συνέχεια υπεξαιρούσαν από εταιρείες ενοικιάσεων οχημάτων, στα οποία μετέφεραν τους αλλοδαπούς.

Όπως εξακριβώθηκε, το χρονικό διάστημα από 18 Ιουλίου 2021 έως 13 Νοεμβρίου 2021 οργάνωσαν 15 διακινήσεις υπηκόων τρίτων χωρών, έναντι χρηματικών αντιτίμων που ανέρχονταν σε 2.000 έως 3.000 ευρώ για το κάθε άτομο.

Για τη μεταφορά των αλλοδαπών, υπεξαίρεσαν 22 οχήματα από εταιρείες ενοικιάσεων κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και αφαίρεσαν ένα όχημα που είχε ενοικιαστεί από ημεδαπή γυναίκα.

Επίσης, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι την 25η Αυγούστου 2021 σε περιοχή της Πιερίας, τα 2 ηγετικά στελέχη της οργάνωσης μαζί με συνεργό τους, ακινητοποίησαν με απειλή όπλου έναν αλλοδαπό ανήλικο και του αφαίρεσαν κινητό τηλέφωνο και άλλα έγγραφα, καθώς δεν υπάκουσε στις εντολές τους, για την εκτέλεση μεταφοράς μη νόμιμων αλλοδαπών.

Την 24η Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία συνελήφθησαν 3 από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • 13 κινητά τηλέφωνα,
  • χρηματικό ποσό 585 ευρώ,
  • πλαστό δελτίο ταυτότητας και πλαστή άδεια οδήγησης,
  • κλειδί οχήματος ενοικιάσεων που είχαν υπεξαιρέσει και
  • δύο οχήματα που χρησιμοποιούσαν.

Από τα οχήματα που υπεξαίρεσαν, τα 22 εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές και αποδόθηκαν στις ιδιοκτήτριες εταιρείες ενοικιάσεων.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την εξακρίβωση της συμμετοχής τους σε παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή Κατερίνης.