Ετήσιος απολογισμός κοινοβουλευτικού έργου από τη βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Μπέττυ Σκούφα: “Υποστελέχωση, ελλιπής εξοπλισμός, υπολειτουργία κλινικών, αναστολή λειτουργίας τμημάτων του νοσοκομείου, αναστολή υγειονομικών, είναι η εικόνα που κυριαρχεί μεσούσης της πανδημίας στην Πιερία”

Πολιτική

Στο επίκαιρο θέμα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο με κυρίαρχο ζήτημα την ενίσχυση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Πιερία, αλλά και στην ελλιπή στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του νομού από την κυβέρνηση, εστίασε η βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, με αφορμή την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του κοινοβουλευτικού της έργου.

Η κ. Σκούφα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κατερίνης, αναφέρθηκε συνοπτικά στις παρεμβάσεις της από τον Αύγουστο του 2020 έως και τον Οκτώβριο του 2021, στις οποίες περιλαμβάνονται κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και αναφορές, καθώς και ομιλίες στην ολομέλεια και τις επιτροπές της Βουλής, με τις οποίες ανέδειξε τα αιτήματα των πολιτών και των συλλογικών φορέων της Πιερίας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η βουλευτής κατέθεσε συνολικά 66 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και αναφορές, πραγματοποίησε 22 ομιλίες στο κοινοβούλιο και 57 συναντήσεις εργασίας με διάφορους φορείς της Πιερίας. Επιπλέον, παραχώρησε 30 συνεντεύξεις σε πανελλαδικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ συνυπέγραψε περισσότερες από 1000 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις συναδέλφων της.

Ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δομές υγείας στην Πιερία

Από την αρχή της πανδημίας η κ. Σκούφα είχε επισημάνει θεσμικά με δημόσιες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα με ερωτήσεις και αναφορές στους αρμόδιους υπουργούς και αλλεπάλληλες συναντήσεις με φορείς και εργαζομένους στην υγεία, το θέμα της υποστελέχωσης των δομών της δημόσιας υγείας στην Πιερία, τις ελλείψεις σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και σε υποδομές. Μάλιστα, σε συνεργασία με τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναδείκνυαν διαρκώς την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή μας, δράση που ως επιστέγασμα είχε την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Πιερία.

«Η υποστελέχωση, ο ελλιπής εξοπλισμός, ή υπολειτουργία κλινικών και η αναστολή λειτουργίας τμημάτων του νοσοκομείου μας είναι η εικόνα που κυριαρχεί δυστυχώς σήμερα, μεσούσης της πανδημίας» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σκούφα, προσθέτοντας ότι η εικόνα αυτή χειροτέρευσε και από την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών με τον τρόπο που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση. «Δυστυχώς, δεν έχει αφυπνιστεί το Υπουργείο Υγείας για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του μοναδικού Γενικού Νοσοκομείου της πόλης μας που εξυπηρετεί τους 120 χιλιάδες κατοίκους του Νομού, καθώς και τους πολυάριθμους επισκέπτες – τουρίστες, όσο και την ανάγκη για στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση και του νοσοκομείου μας» επισήμανε η βουλευτής.

Στήριξη των επιχειρήσεων και του τουρισμού της Πιερίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας

Μία σειρά παρεμβάσεων της βουλευτού αφορούσαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Πιερίας από την πανδημική κρίση των τελευταίων δύο ετών, η οποία έπληξε το σύνολο των επιχειρηματικού κόσμου και των επαγγελματιών αλλά και των εργαζομένων. Η κ. Σκούφα κατέθεσε περισσότερες από 12 ερωτήσεις και αναφορές, ζητώντας την ενίσχυση των επιχειρήσεων, με έμφαση σε αυτές του τουριστικού κλάδου που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

«Σε μια φάση που η χώρα μόλις ανέκαμπτε από τη σκληρή, σχεδόν δεκαετή μνημονιακή περίοδο και  είχε δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας, η οικονομία της λαβώθηκε και πάλι.  Πολλές επιχειρήσεις σήμερα και στην Πιερία αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης ή ανέστειλαν τις εργασίες τους.  Αυτές κυρίως είναι οι  μικρές και μεταποιητικές επιχειρήσεις το λιανικό εμπόριο οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, η ραχοκοκαλιά δηλαδή της ελληνικής οικονομίας, καθώς η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε με άμεσα και στοχευμένα αντανακλαστικά την όλη κατάσταση αλλά έχοντας ως σλόγκαν το βλέποντας και κάνοντας χάθηκε πολύτιμος χρόνος», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σκούφα. Μάλιστα, όπως ανέφερε, με τις παρεμβάσεις της εστίασε με ιδιαίτερη εμμονή και προσοχή στον τομέα του τουρισμού, καθώς η οικονομία της Πιερίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο τουριστικό της προϊόν.

«Προκάλεσα και προκαλέσαμε με την συμβολή και των τοπικών φορέων του τουρισμού και τοπικών εκπροσώπων του, μία σειρά άλλων συναντήσεων κα στη συνέχεια κατέθεσα σειρά ερωτήσεων και κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων τόσο για τη στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων κι εργαζομένων σε αυτές όσες και για τις μεγάλες μονάδες. Δυστυχώς  μάταια! Αυτό που έχουν εισπράξει οι τουριστικές επιχειρήσεις πάσης φύσεως στον Νομό εδώ και δύο χρόνια είναι η πλήρης αδιαφορία και απαξίωση του κράτους για ανάληψη προστατευτικών μέτρων – συμβολή στην κρίση που βιώνει το τουριστικό προϊόν στην περιοχή».

Ενέργειες για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της Πιερίας

Στον απολογισμό της η βουλευτής αναφέρθηκε επιγραμματικά και στις ενέργειες που έκανε για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Πιερίας. Συγκεκριμένα, η κ. Σκούφα έκανε αρκετές παρεμβάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί της Πιερίας, καταθέτοντας δύο επίκαιρες ερωτήσεις και αρκετές ερωτήσεις και αναφορές, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών στην κατεύθυνση να στηρίξουν το εισόδημά τους.

Επίσης, η κ. Σκούφα κατά τη διάρκεια του έτους κατέθεσε δύο ερωτήσεις για την αναγκαιότητα λειτουργία της ΠΟΑΥ στη βόρεια Πιερία, καθώς και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την στήριξη των καπνοπαραγωγών, των βαμβακοκαλλιεργητών, των ελαιοπαραγωγών καθώς και για τη δημιουργία υποδομών, όπως αρδευτικά δίκτυα και αντιπλημμυρικά έργα.

«Αυτή τη χρονιά ανέκυψαν πολλά προβλήματα, όχι μόνο από τη μη απορρόφηση σε ικανοποιητικό  βαθμό των τοπικών μας προϊόντων,  λόγω της πανδημίας, αλλά επειδή φέτος αντιμετωπίσαμε μία σειρά φυσικών καταστροφών και φαινομένων όπως χαλαζόπτωση,  παγετώνα και λειψυδρία σε κάποιες αγροτικές περιοχές και σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή προϊόντων λόγω εκτεταμένων ασθενειών  στις καλλιέργειες», τόνισε η κ. βουλεύτρια. Ακόμη υπογράμμισε τη σημασία των παρεμβάσεών της για τη στήριξη των τοπικών προϊόντων της Πιερίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη συμβολή της στην εξεύρεση λύσης σε ζητήματα όπως η στέγαση του Μελισσοκομικού  Συλλόγου, το ξεπάγωμα του  αρδευτικού έργου του δικτύου Βεργίνας – Κολινδρού, που η κατασκευή του θα μειώσει  το κόστος παραγωγής σε 300.000 στρέμματα γης,  την εφαρμογή της ΠΟΑΥ για τους μυδοκαλλιεργητές και το μεγάλο ζήτημα για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση των  συντάξεων  γυναικών αγροτισσών.

Πολυάριθμες ήταν οι ενέργειες της κ. Σκούφα για την παιδεία, ιδιαίτερα ενάντια στην επιχείρηση διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας από την κυβέρνηση, αλλά και με παρεμβάσεις που αφορούσαν στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών της Πιερίας και στα μέτρα προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τον covid 19.

Στον τομέα του περιβάλλοντος η κ. Σκούφα αναφέρθηκε στην επίκαιρη ερώτησή της που κατέθεσε για τη δυσοσμία στην πόλη της Κατερίνης, η οποία συζητήθηκε στη βουλή, στη σημαντική πρωτοβουλία του κινήματος πολιτών «I cant breathe», αλλά και στην παρέμβασή της απέναντι στο ενδεχόμενο να επιβληθεί εισιτήριο εισόδου στους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Στον τομέα του πολιτισμού η κ. Σκούφα, με επίκαιρη ερώτησή της, μετέφερε στο κοινοβούλιο την κραυγή αγωνίας των πολιτιστικών συλλόγων που από την αδιαφορία της κυβέρνησης παρέμειναν χωρίς καμία στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Τέλος, η βουλευτής μίλησε για τις ενέργειές της για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών της Πιερίας με προσωπικό, μεταξύ άλλων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογικού Γραφείου Κατερίνης.

Ολοκληρώνοντας, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα που ανακύπτουν στην Πιερία, διεκδικώντας λύσεις για τους πολίτες σε αγαστή συνεργασία με τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πιερία, ενώ θα προβαίνει διαρκώς σε δημόσιο απολογισμό του έργου της,  καθώς θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώνει τον λαό της Πιερίας που την έχει εκλέξει για τις δράσεις της και στο κοινοβούλιο, αλλά και γενικότερα στο δημόσιο βίο.

Ακολουθούν το αρχείο  με την παρουσίαση του απολογισμού.

https://bettyskoufa.gr/wp-content/uploads/2021/11/apologismos2021.pdf