Εικαστική Έκθεση: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο πνευματικός πατέρας της Επανάστασης του 1821»

Πολιτισμός
  • Έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης

Σε εξέλιξη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο είναι η ενταγμένη στο πρόγραμμα των φετινών «Αικατερινείων» – Εικαστική Έκθεση: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο πνευματικός πατέρας της Επανάστασης του 1821». Ο λόγος, για την έκθεση εικόνων, που σπάνια έχει κανείς τη δυνατότητα να τις βλέπει και να τις αποθαυμάζει στον ίδιο χώρο, καθώς επίσης και φωτογραφικού υλικού από περιοχές της Πιερίας, που επισκέφτηκε ο Πατροκοσμάς.

Ξενάγηση στην έκθεση

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Γιώργος Τσιαλός και το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού  Μυράντα Παππά  ξεναγήθηκαν στα κειμήλια της έκθεσης, την επιμέλεια της οποίας υπογράφει η Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθηνά Τσιγκαροπούλου.

«Για προσκύνημα ψυχής και πίστης μπροστά στην τέχνη των αγιογράφων και στο μήνυμα των εικόνων του μεγάλου εθνοιεραποστόλου Άγιου Κοσμά του Αιτωλού, από Ιερούς Ναούς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Ιεράς μας Μητροπόλεως» έκανε λόγο σε δήλωσή του, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ.Γεώργιος. Παράλληλα, επισήμανε ότι: «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ως ιεραπόστολος και συγχρόνως εθναπόστολος και ιερομάρτυρας, είναι η επιφανέστερη λαοπαιδευτική και νεοπατερική μορφή της νεοελληνικής εθνότητας, η εμβληματικότερη μορφή του νεοελληνικού Διαφωτισμού και ο επιβλητικότερος λαϊκός αναγεννητής των τελευταίων χρόνων της τουρκικής σκλαβιάς».

 Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης σημείωσε: «Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Γιώργο Τσιαλό και τους συνεργάτες τους, για την αγαστή συνεργασία. Επίσης, την κα Αθηνά Τσιγκαροπούλου για την επιμέλεια της έκθεσης. Η Ιερά μας  Μητρόπολη  συμμετέχει λαμπρώς και στα φετινά «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ».

Αναδεικνύεται η σχέση της ιστορίας του τόπου μας με τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Όπως ανέφερε από την πλευρά του,ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Η έκθεση αναδεικνύει την σχέση της ιστορίας του Έθνους, της Κατερίνης και ευρύτερα της Πιερίας, με τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, που επισκέφθηκε και τον τόπο μας. Σχέση τόσο δυναμική που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της έως και σήμερα. Ευχαριστώ για την συνεργασία τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Γιώργο Τσιαλό, το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού (και της Επιτροπής Προγράμματος των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ), Μυράντα Παππά και τους εμπλεκόμενους εργαζόμενους του Δήμου μας. Επίσης, ευχαριστώ την κα Αθηνά Τσιγκαροπούλου και τους συνεργάτες της για την επιμέλεια της έκθεσης, που αποτελεί ξεχωριστή τιμή να περιλαμβάνεται στο φετινό πρόγραμμα των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ».

Ποιος ήταν ο  Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ή Πατροκοσμάς

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ή Πατροκοσμάς γεννήθηκε το 1714 από ευσεβείς γονείς στο χωριό Μέγα Δένδρο της Αιτωλίας (γι’ αυτό και ονομάζεται Αιτωλός). Το κοσμικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Ανυφαντής. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στη Σιγδίτσα (σημερινό Προσήλιο) Παρνασίδος, από τον ιεροδιδάσκαλο Γεράσιμο Λύτσικα και έπειτα στη Λομποτίνα της Ναυπακτίας από τον ιεροδιδάσκαλο Ανανία, τον ονομαζόμενο Δερβίσανο, τον οποίο και διαδέχθηκε στο σχολείο το 1735 ως δάσκαλος.

Ο Πατροκοσμάς περιόδευσε πολλά μέρη της Ελλάδας ιδρύοντας σχολεία και προτρέποντας τους υπόδουλους Έλληνες, υπόδουλους τότε στους Οθωμανούς, να μη χάσουν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και την ελληνική γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκε Φωτιστής του Γένους μας.

O Πατροκοσμάς και το πέρασμα του από την Πιερία

Ο μεγάλος εθνοιεραπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός επισκέφθηκε και την Πιερία. Μεγάλη ήταν η ωφέλεια όλων των Πιεριέων που παρακολούθησαν τα κηρύγματά του. Ο Άγιος πέρασε από τα παρακάτω μέρη: Κατερίνη, Άνω Μηλιά, Λόφος, Ράχη, Παλιοζιάζιακο, Σκοτεινά, Μοσχοπόταμος, Κολινδρός, Λιτόχωρο, Παλαιά Λεπτοκαρυά, Παλαιοί Πόροι. Σε κάποια από τις επισκέψεις του είπε: «Μακάριοι όσοι κατοικούν στην ποδιά του Ολύμπου».

Διάρκεια έκθεσης:

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 9π.μ. – 1μ.μ.

Τετάρτη 6μ.μ.-7μ.μ.

Σάββατο 11π.μ. -12μ.

Πληροφορίες – Ομαδικές Ξεναγήσεις: τηλ. 23510 45085.

Σημείωση: Στις εκδηλώσεις των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.