Μ. Θεοδωρίδου: Σημαντικός και ασφαλής ο εμβολιασμός στις εγκύους -Μ. Θεμιστοκλέους: Αύξηση 185% στα ραντεβού εμβολιασμού για την πρώτη δόση και 200% για την τρίτη

Κοινωνία Υγεία
Share

“Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα άμεσα ή και μελλοντικά. Και αυτό ισχύει και για τον βασικό εμβολιασμό, αλλά και για τον αναμνηστικό”, ανέφερε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως επεσήμανε “το πρόβλημα με τους ανεμοβολίαστους συζητείται καθημερινά. Οι προσπάθειες να πειστούν είναι συνεχείς και ας ελπίσουμε ότι ο φόβος της πραγματικότητας που ζούμε θα βοηθήσει, ώστε να μεταπειστούν πολλοί διστακτικοί.

​Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος αριθμός εγκύων γυναικών, γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, που λόγω πλημμελούς, ίσως, πληροφόρησης, ακόμη και από τους γιατρούς τους, εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

​Όχι όμως μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το κυοφορούμενο παιδί τους. Στο θέμα έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη, αλλά επανερχόμαστε διότι βλέπουμε και ζούμε θλιβερά γεγονότα.

​Πριν λίγες μέρες, το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων, το CDC δημοσίευσε πρόσφατες συστάσεις. Τα εμβόλια Covid συστήνονται, όπως γράφεται, σε εγκύους, θηλάζουσες, γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν σε παρόντα χρόνο, αλλά και στο άμεσο μέλλον.

​Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα άμεσα ή και μελλοντικά. Και αυτό ισχύει και για τον βασικό εμβολιασμό, αλλά και για τον αναμνηστικό.

Υπενθυμίζεται ότι οι έγκυες με Covid λοίμωξη έχουν αυξημένο κίνδυνο και για πρόωρο τοκετό, αλλά και για άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως η προεκλαμψία ή άλλες διαταραχές αιμόστασης.

​Τονίζεται ότι οι έγκυες γυναίκες, καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης και 42 ημέρες μετά τον τοκετό, πρέπει να θεωρούνται ότι κινδυνεύουν όπως τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Αυτό νομίζω κάτι μας φέρνει στο νου, τη μακρόχρονη παράδοση του «σαραντίσματος», δηλαδή της προστασίας των λεχώνων μετά τον τοκετό για την αποφυγή λοιμώξεων.

​Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, ασφαλή για εμβολιασμό ακόμη και στο πρώτο τρίμηνο. Τα δε αντισώματα που μεταβιβάζονται μέσω των ομφαλικών αγγείων, της εμβρυικής κυκλοφορίας, προστατεύουν και το νεογνό.​

​Επομένως, η ενημέρωση της εγκύου από τον γυναικολόγο τον οποίο εμπιστεύεται πρέπει να είναι σαφής με πλήρη αναφορά των κινδύνων. Και οι έγκυες πρέπει να ρωτούν τους γυναικολόγους τους και να παίρνουν απαντήσεις ανάλογα με τη σύσταση που τους κάνουν.

​Την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα, όπως προαναγγέλθηκε από τον Υπουργό Υγείας κύριο Πλεύρη, για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών μετά από τη θετική γνωμάτευση και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

​Γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χημική ανοσία μειώνεται μετά τον εμβολιασμό με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια.

​Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων είναι εκείνη η οποία επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

​Σύμφωνα με τα εθνικά δεδομένα, μέχρι τις 11/10, όπως έχει ανακοινωθεί, με την εφαρμογή του βασικού εμβολιασμού υπολογίζεται ότι έχουν αποτραπεί 8,5 χιλιάδες θάνατοι.

​Επομένως, θα ήθελα να πω ότι ορισμένοι που θεωρούν ότι μετά από το εξάμηνο είναι σε κατάσταση ανάλογη με των ανεμβολίαστων δεν είναι έτσι.

​Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει, βεβαίως, στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορονοϊό.

Είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη συζήτηση ότι είναι 93% αποτελεσματική στην πρόληψη εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% στην πρόληψη σοβαρής νόσου και 81% στην πρόληψη θανάτου, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και συγκρίσιμες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το βασικό εμβολιασμό.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της αυξημένης διασποράς της μετάλλαξης Δ, των νοσηλειών σε ΜΕΘ και των θανάτων, υπαγόρευσαν την επέκταση του εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 18 ετών.

Παρατηρείται, όμως, ότι πολλοί εμβολιασμένοι συμπολίτες μας αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους, διότι ο τίτλος των αντισωμάτων που προσδιορίζουν είναι ικανοποιητικός.

Από την διεθνή επιστημονική κοινότητα υπήρχε μια ομοφωνία σε αυτό το θέμα, και μάλιστα από τον FDA από το Μάιο του 2021 που εξέδωσε και ανακοίνωση, ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία.

Ενώ τα προστατευτικά επίπεδα, δηλαδή από ποιο επίπεδο και πάνω είμαστε προστατευμένοι, δεν είναι ακόμα γνωστό. Δεν είναι προτυποποιημένα καν τα αυτά τεστ, τα οποία χρησιμοποιούνται και πολλές φορές παραπλανούν τους εμβολιαζόμενους διότι νομίζουν ότι έχουν αντισώματα αλλά αυτά τα αντισώματα δεν αντιστοιχούν στην προστασία που πρέπει να έχουν.

Λόγω λοιπόν της μείωσης των αντισωμάτων, συστήνεται η 3η δόση σε άτομα ηλικιωμένα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο εμβολιασμός, όπως έχουμε πει- και ήταν η πρώτη ομάδα πληθυσμού στην οποία έγινε η σύσταση για εμβολιασμό- είναι των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και διαφέρει και το ανοσολογικό προφίλ τους.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό, ορισμένα από αυτά τα άτομα να μην έχουν απαντήσει στον πρωτογενή εμβολιασμό και να είναι απόλυτα απαραίτητη η τρίτη δόση που είπαμε ότι χορηγείται και αμέσως 28 μέρες μετά την δεύτερη δόση.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στη φράση μιας αριστούχου φοιτήτριας που διάβασα στην εφημερίδα- αριστούχος στις εισαγωγικές- που προετοιμάστηκε και πέτυχε να μπει πρώτη στο Πανεπιστήμιο εν καιρώ πανδημίας και lockdown.

«Πρέπει να ακούμε την Επιστήμη διότι μόνο έτσι βελτιώνουμε τη ζωή μας.»

Μήπως αυτή την περίοδο που ζούμε μπορούμε να παραφράσουμε λίγο το μήνυμά της και να προσθέσουμε ότι «μπορούμε, ακούγοντας την Επιστήμη, κάνοντας το εμβόλιο να σώσουμε τη ζωή μας;”

Αύξηση 185% στα ραντεβού για την πρώτη δόση και 200% για την τρίτη

Σημαντική αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19 παρατηρείται τις τελευταίες 7 ημέρες, ανάφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

“Ξεπεράσαμε τα 13.130.000 εμβολιασμούς, περισσότερα από 6.715.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64% του γενικού πληθυσμού και 73,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση είναι 69,2% στο γενικό πληθυσμό και 80,7% στον ενήλικο πληθυσμό.

Περισσότερα από 6.430.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 61,2% επί του γενικού πληθυσμού και 70,2% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 65,6% για το γενικό πληθυσμό και 75,5% για τον ενήλικο πληθυσμό.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών στους εμβολιασμούς, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 17ηθέση στους εμβολιασμούς μίας δόσης.

Τις τελευταίες 7 μέρες παρατηρείται μία πολύ σημαντική αύξηση στα ραντεβού. Σε σχέση με τα ραντεβού πρώτης δόσης, κλείστηκαν 175.000 ραντεβού- πάντα συγκρίνουμε με την προηγούμενη βδομάδα, τις προηγούμενες 7 μέρες- είχαν κλειστεί 60.000 και έτσι έχουμε μία αύξηση της τάξης του 185%.

Επίσης, κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης σε σχέση με 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας, μία αύξηση της τάξης του 200%.

Χαρακτηριστικά να πω ότι σήμερα, Δευτέρα, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν κλειστεί περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού τρίτης δόσης.

Σε σχέση με τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα, την προηγούμενη βδομάδα δώσαμε τα ποσοστά ανά 5ετία. Αναφέρουμε σήμερα τα ποσοστά σε πλήθος πολιτών.

​Δηλαδή, άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 81%.

​Άνω των 50 ετών έχει εμβολιαστεί το 80,5%.

Άνω των 40, 78,2%.

Άνω των 30, 76%.

Σε ηλικίες άνω των 18, το 74,3%.

Και στις ηλικίες άνω των 12, που είναι τα άτομα τα οποία μπορούν να εμβολιαστούν, είναι το 71,4%.

Σε σχέση με την διενέργεια αναμνηστικής δόσης, έχουν ήδη εμβολιαστεί 460.000 συμπολίτες.

Η δυνατότητα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Moderna θα μπορεί να γίνεται από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου και να επισημάνω εδώ ότι η αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, είναι η μισή δόση της κανονικής.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον,έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 15.000 αιτήσεις για εμβολιασμό και έχουν ήδη εμβολιαστεί 13.000 συμπολίτες μας.

Σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς, 264 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και 23 πολυιατρεία και έχουν γίνει 5.000 εμβολιασμοί, 1.979 στα ιατρεία και περίπου 3.000 κατ’ οίκον”.