Κατερίνη: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Κοινωνία
  • Από επαγγελματίες υγείας της 4ης & 12ης Τ.ΟΜ.Υ (Τοπική Μονάδα Υγείας) Κατερίνης
  • Με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης

Παρασκευή 05 Νοεμβρίου – (κεντρική) πλατεία Ελευθερίας

  • 11:30 π.μ. έως τις 14:00

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, στο πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας εβδομάδας μητρικού θηλασμού, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 05 Νοεμβρίου, κατά τις ώρες 11:30 π.μ. έως τις 14:00, στην (κεντρική) πλατεία Ελευθερίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που, έχει ως βασικό σύνθημα «ΕΠΙΛΕΓΩ ΘΗΛΑΣΜΟ»  και γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης, η Επισκέπτρια Υγείας και η Κοινωνική Λειτουργός από την 4η Τ.ΟΜ.Υ., η Κοινωνικής Λειτουργός από τη 12η Τ.ΟΜ.Υ. Κατερίνης, θα ενημερώνουν δια ζώσης και με διανομή έντυπου υλικού, για την σημασία της προστασίας του θηλασμού, ο οποίος  θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μέτρα προαγωγής της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ταυτότητα της παγκόσμιας εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (Π.Ε.Μ.Θ.) – World Breastfeeding Week (W.B.W.) έχει εδραιωθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action – W.A.B.A.) και εορτάζεται από το 1992 κάθε χρόνο στις 1-7 Αυγούστου. Στη χώρα μας η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού εορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 1-7 Νοεμβρίου.

Η εν λόγω δράση υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ – WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.

Συντελεί μια εκστρατεία με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών υγείας στο σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με τον μητρικό θηλασμό και την προαγωγή του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τη σίτιση του 50% των βρεφών αποκλειστικά με θηλασμό έως το 2025.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:

«Προστατεύουμε τον θηλασμό. Είναι ευθύνη όλων μας.»

Η φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού στοχεύει σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1.Την ενημέρωση των πολιτών για την σημασία της προστασίας του θηλασμού

2.Την εδραίωση του μητρικού θηλασμού ως ευθύνη ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία

3.Τη συμμετοχή και συνεργασία ιδιωτών και οργανισμών για αποτελεσματικότερη επιρροή

4.Την κινητοποίηση για δράσεις σχετικά με την προστασία του θηλασμού για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Το μητρικό γάλα είναι μια φυσική, ανανεώσιμη και ασφαλής τροφή, διότι παράγεται και προσφέρεται στα βρέφη χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται χρήση συσκευασιών και χωρίς να δημιουργούνται απόβλητα, αντίθετα με ότι συνεπάγεται η παραγωγή και χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Επιπλέον, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μια από τις καλύτερες επενδύσεις όσον αφορά την προστασία και βελτίωση της υγείας αλλά και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς μειώνει την μητρική και βρεφική θνησιμότητα και νοσηρότητα.

Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό κατά τους 6 πρώτους μήνες ζωής των βρεφών, τα παγκόσμια ποσοστά θηλασμού παραμένουν χαμηλά, και παρόλο που η πλειοψηφία των γυναικών επιλέγει να θηλάσει, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σε ένα περιβάλλον λιγότερο φιλικό προς τον θηλασμό, εμποδίζει μεγάλο ποσοστό από αυτές να θηλάσουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν.