Ο Α. Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Μακεδονικού Αγώνα

Κοινωνία

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια για τον εορτασμό του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

Ο Περιφερειάρχης παρέστη στη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και απηύθυνε την κεντρική ομιλία της ημέρας, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον αδριάντα του Παύλου Μελά και των Μακεδονομάχων, στην πλατεία Εθνικής Αμύνης και Τσιρογιάννη, απέναντι από τον Λευκό Πύργο.

Στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για τον τόπο μας. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τους ήρωες και αγωνιστές του έθνους μας, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία μας. Είναι ημέρα που δεν αφορά μόνο στο παρελθόν, αλλά κυρίως στο παρόν και το μέλλον, γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν, από το να διδαχθούμε από το παράδειγμά τους. Όπως το παράδειγμα των προγόνων μας, του γηγενή πληθυσμού της Μακεδονίας, που πολέμησε, αλλά και επί δεκαετίες σήκωσε το βάρος της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας. Το παράδειγμα όλων των υπόλοιπων Ελλήνων, που κατέφθασαν από όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελεύθερης Ελλάδας, για να αγωνιστούν με γενναιότητα και αυταπάρνηση. Το παράδειγμα του άμαχου πληθυσμού, που συγκέντρωνε και μετέφερε εφόδια, φαγητό, φάρμακα, όπλα, πληροφορίες, βοηθώντας με όλες τους τις δυνάμεις τον αγώνα. Το παράδειγμα τους ιερέων και των δασκάλων, που κράτησαν, χωρίς να υπολογίσουν κανένα απολύτως κόστος, άσβεστο το φως της πίστης και της ιστορίας. Και βέβαια, το παράδειγμα του Παύλου Μελά, του ήρωα που με τη θυσία του, στις 13 Οκτωβρίου του 1904, σφράγισε την ελευθερία της Μακεδονίας».

Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του Μακεδονικού Αγώνα, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε: «Δυστυχώς, η Μακεδονία δεν απελευθερώθηκε με την επανάσταση του 1821. Και αυτό όχι γιατί δεν αγωνίστηκαν οι Μακεδόνες, το αντίθετο, οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας έμειναν στην ιστορία, όχι μόνο το 1821, αλλά και το 1854 και το 1878. Όμως ο Μακεδονικός Αγώνας αποτέλεσε το σημαντικότερο, τον πιο καθοριστικό κρίκο, στην αλυσίδα των εξεγέρσεων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Και σήμερα, αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες, τις πιο λαμπρές σελίδες της πορείας της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Της πορείας που οδήγησε στο διπλασιασμό του εδάφους της Ελλάδας. Της πορείας που φώτισε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Της πορείας για μια ελεύθερη, αδούλωτη πατρίδα. Μια πατρίδα που έμαθε να μη φοβάται κανέναν και τίποτα. Που έμαθε να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να δώσει απάντηση, σε όποιον την επιβουλεύεται, σε όποιον αμφισβητεί την ιστορικότητα, τη μοναδικότητα και την ακεραιότητά της».

Στο μήνυμά του, με αφορμή το σημερινό εορτασμό του Μακεδονικού Αγώνα, ο κ. Τζιτζκώστας επισήμανε: «Η ιστορία δεν αλλάζει. Καμία σκοπιμότητα, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την ένδοξη ιστορία μας, με τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη Μακεδονία. Όπως και κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο, όταν είμαστε ενωμένοι και βαδίζουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση. Είναι λοιπόν, η ώρα να υψώσουμε το βλέμμα πιο πέρα και πιο πάνω από τα εμπόδια. Να αφήσουμε σιγά – σιγά πίσω την εποχή της ανασφάλειας. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση, που πηγάζει από το γεγονός ότι η Μακεδονία έχει αποδείξει πλέον ότι μπορεί να πετυχαίνει νίκες, ότι μπορεί να πρωταγωνιστεί, στην πατρίδα και την Ευρώπη. Είναι η ώρα να νοιώσουμε υπερήφανοι, να αισθανθούμε τον πατριωτισμό. Τον υγιή και εξωστρεφή πατριωτισμό, που είναι η αντίρροπη δύναμη στην κρίση και την παρακμή που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, τις υγειονομικές, τις οικονομικές, τις εθνικές. Είναι η ώρα να ενωθούμε κάτω από το κοινό όραμα της Μακεδονίας του 2030, της ισχυρής Μακεδονίας της επόμενης δεκαετίας. Μαζί θα τα καταφέρουμε».

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.