Ε. Μπέττυ Σκούφα: «Το Νοσοκομείο Κατερίνης έχει αφεθεί στην «έρημη» τύχη του. Υποστελέχωση, ελλιπής εξοπλισμός, υπολειτουργία κλινικών»

Πολιτική

Η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα κατέθεσε ερώτηση  που συνυπέγραψαν 22 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προς τον υπουργό Υγείας προκειμένου να λάβουν τέλος τα σοβαρά ζητήματα που έχουν δημιουργήσει η ιατροτεχνολογική και στελεχιακή ανεπάρκεια του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης μετά και την αναστολή εργασίας 122 υγειονομικών. Το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης που εξυπηρετεί τους 120 χιλιάδες κατοίκους του Νομού, ένας πολύ μεγάλος αριθμός που επιβαρύνεται πολλαπλασιαστικά το καλοκαίρι λόγω της πληθώρας επισκεπτών και τουριστών, έχει αφεθεί στην τύχη του και μάλιστα μεσούσης της πανδημίας, καθώς τα περισσότερα τμήματά του ή υπολειτουργούν ή έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Στην ερώτηση γίνεται εκτενής περιγραφή τόσο των οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και του αμιγώς επικουρικού προσωπικού που παραμένουν κενές. Επίσης αναφέρεται πως δεν υπήρξε καμία έκτακτη χρηματοδότηση για την απαιτούμενη ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ΓΝΚ όπως είχε ζητήσει από το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του. Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, είναι οι πολίτες να αδυνατούν να εξυπηρετηθούν και να παραμένουν σε ομηρία που βάζει σε κίνδυνο καθημερινά την υγεία τους .  

Νοσοκομείο χωρίς προσλήψεις και 122 υγειονομικούς σε αναστολή

Το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης παρότι νοσοκομείο Αναφοράς COVID-19 από τον Οκτώβριο 2020 ως τον Μάρτιο 2021  και παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 300 συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή από COVID-19, παραμένει χωρίς την απαραίτητη στελέχωση λόγω της ιδεολογικά πεισματικής εμμονής της Κυβέρνησης, για αποφυγή προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Ιδιαίτερα στην ερώτησή της η κ Σκούφα επισημαίνει ότι ενώ στη χώρα έγιναν ορισμένες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στο προσωπικού του Νοσοκομείου Κατερίνης δεν επιτεύχθηκε κάποια στοιχειώδης έστω στελεχιακή επάρκεια, εκτός από την κάλυψη μιας κενής οργανικής θέσης ιατρικού προσωπικού, τεσσάρων από τις κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 εργαζομένων αμιγώς επικουρικού προσωπικού. Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι και το ότι τα δείγματα των μοριακών τεστ πρέπει να ταξιδέψουν ως τη Θεσσαλονίκη, τα αποτελέσματα αυτών των δειγμάτων να καθυστερούν επιτρέποντας τη διασπορά του ιού σε γεωμετρικά περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι αν τα αποτελέσματα γίνονταν άμεσα γνωστά.

Απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης

Με αυτή την απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει το μόνο νοσοκομείο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, το ΓΝΚ είναι προφανές, ότι αδυνατεί να λειτουργήσει σωστά κι αποτελεσματικά. Έτσι σήμερα δύναται να λειτουργεί, έστω και με επισφάλειατο πολύ για 20 ύποπτα και θετικά περιστατικά, παρότι καθημερινά τα κρούσματα που παρουσιάζονται είναι περίπου διπλάσια. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι υπάρχουν μόνο 5 παθολόγοι αντί των 8 που χρειάζεται η Παθολογική Κλινική και πως για να λειτουργήσει σωστά η Κλινική COVID-19 του ΓΝΚ χρειάζονται άλλοι 5 ιατροί σχετικών ειδικοτήτων.

Εγκληματική αδράνεια από το υπουργείο Υγείας

Η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα αναφέρει επίσης πως η υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης που το ίδιο το Υπουργείο επέτρεψε με την εγκληματική του αδράνεια, αποτυπώνεται στο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 ιατροί με απόσπαση από Κέντρα Υγείας, ένας πνευμονολόγος και ένας ειδικευόμενος ιατρός. Άρα συμπερασματικά ούτε η Κλινική COVID-19 μπορεί να λειτουργήσει σωστά, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση.

Κλινικές του Νοσοκομείου: Υποστελέχωση και «πάγωμα» χειρουργείων

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ΜΕΘ COVID-19, καθώς έχει αυτή τη στιγμή μόνον 6 ιατρούς εκ των οποίων οι 3 έχουν σοβαρά θέματα υγείας / υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με κρούσματα – νοσούντες από COVID-19. Επιπλέον, χρειάζονται ακόμη 2 ιατροί εντατικολόγοι, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά οι 7 υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ, από τις προβλεπόμενες 12 κλίνες ΜΕΘ για το ΓΝΚ.

Η κορύφωση της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου αποτυπώνεται στην χειρουργική κλινική όπου αναβάλλονται χειρουργεία γιατί υπάρχουν μόνον 4 αναισθησιολόγοι, αντί για 6 και επειδή ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό έχει μπει σε αναστολή εργασίας. Κατ’ αποτέλεσμα γίνονται μόνον τα επείγοντα χειρουργεία και κάποια τακτικά.

Τέλος, τα ασθενοφόρα του ΓΝΚ / ΕΚΑΒ ΠΕ Πιερίας δεν έχουν όλα εξοπλισμό για διακομιδή διασωληνωμένων, πράγμα που δημιουργεί κινδύνους στη ζωή των διακομιζομένων νοσούντων.

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη στο ενδεχόμενο μη ασφαλούς νοσηλείας ασθενών;

Για την συνολική απαράδεκτη κατάσταση του ΓΝΚ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τονίζουν χαρακτηριστικά πως «αν εμείς ως Βουλευτές είμαστε σε θέση να έχουμε όλες τις αναλυτικές πληροφορίες για την τραγική κατάσταση εγκατάλειψης του ΓΝΚ, εσείς προφανώς πρέπει να διαθέσετε και να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που υφίστανται. Άλλως δεν υπηρετείτε τη θέση σας». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Νοσοκομείου Κατερίνης, το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των κενών θέσεων ιδιαίτερα λόγω της αναστολής εργασίας, τι ύψους κονδύλι θα διαθέσει το υπουργείο για την κάλυψη των έκτακτων και των παγίων υλικοτεχνικών αναγκών του ΓΝΚ και ως πότε, αλλά κυρίως σε περίπτωση που ο αριθμός νοσηλευομένων ξεπεράσει τις δυνατότητες νοσηλείας σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τη μη ασφαλή νοσηλεία των ασθενών.