Η Εθελοντική Ομάδα για τις ανεμογεννήτριες: “Πολίτες από την ευρύτερη περιοχή των Πιερίων ενώνουν τις δυνάμεις τους”

Κοινωνία Περιβάλλον

Εκπρόσωποι φορέων από το Βελβεντό, τα Σέρβια, την Κοζάνη και την Πιερία προχώρησαν στη δημιουργία της ”Πρωτοβουλίας Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Πιερίων” και ξεκινούν έναν μαραθώνιο ενημέρωσης για την απειλή του βουνού των Μουσών από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές του.

Περισσότεροι από  50 πολίτες συναντήθηκαν την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στην αυλή του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, εκπροσωπώντας δεκάδες συλλογικότητες και φορείς από την ευρύτερη περιοχή των Πιερίων, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων τους και την οργάνωση εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Βασικός στόχος της ”Πρωτοβουλίας Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Πιερίων” είναι η ενημέρωση και ο διάλογος με στόχο την συστράτευση και τη δέσμευση των τοπικών κοινωνιών για την προστασία των βουνών μας.

Στη συνάντηση διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα παρακάτω: “Οδηγούμαστε στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων που στόχο έχουν την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των πολιτών στην προσπάθειά της προστασίας των Πιερίων. Για οποιαδήποτε προσπάθεια επιτυχούς ανάπτυξης της περιοχής,  απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η σύμφωνη γνώμη, η θέληση και η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής.  Οι κάτοικοι,  με τους αρμόδιους φορείς,  πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση,  ενεργό συμμετοχή και βαρύνουσα γνώμη σε όλα τα στάδια ανάπτυξης (σχεδιασμός,  λήψη αποφάσεων,  εκτέλεση προγραμμάτων και εκμετάλλευση),  κάτι που δεν γίνεται  σήμερα στην περιοχή μας”.

Η νεοσυσταθείσα πρωτοβουλία καλεί φορείς, οργανώσεις, συλλογικότητες αλλά και απλούς πολίτες της ευρύτερης περιοχής των Πιερίων να αντισταθούν στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα Πιέρια και στον Τίταρο και να συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την διαμόρφωση του αγώνα για την προστασία των βουνών που μας απέμειναν.

Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί στους 3 νομούς.