Ολική επαναφορά – Γράφει ο Φώντας Μπαραλιάκος

Απόψεις

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά τα δύο χρόνια διακυβέρνησής της αντιμετώπισε με επιτυχία τέσσερις κρίσεις: την εισβολή στον Έβρο και την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική μεσόγειο, την επέλαση του Covid-19, την απότοκη οικονομική αναταραχή και τις συνέπειες μίας πρωτοφανούς περιβαλλοντολογικής κρίσης με σαρωτικές πλημμύρες και mega fires. 

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό του επιτελείο με συνολικά 193 νόμους κατάφεραν να μετατρέψουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες θεσμικής και αναπτυξιακής μεταρρύθμισης που θα μεταμορφώσουν άρδην την Ελλάδα.

Στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας η Ελλάδα αντέταξε την αποφασιστικότητα, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ενεργοποίηση συμμαχιών και στρατηγικών συνεργασιών στην περιοχή, και εδραιώθηκε ως παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και συνδιαμορφωτής εξελίξεων στην Ε.Ε.

Στην επέλαση του κορονοϊού, η Ελλάδα έλαβε πρώτη τα αναγκαία μέτρα ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, γεγονός που επιβραβεύτηκε και από τον διεθνή τύπο. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξασφάλισε δωρεάν και εγκαίρως εμβόλια για όλους, δημιουργώντας μία εθνική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ταυτόχρονα, επετεύχθη ένα καινοφανές ψηφιακό άλμα μέσα σε ελάχιστους μήνες, το οποίο παρά την καραντίνα «απελευθέρωσε» τους πολίτες, εξασφάλισε 1260 υπηρεσίες μέσω του gov.gr, κατέστησε δυνατή την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση και το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στην κλιματική κρίση η κυβέρνηση απαντά με την ίδρυση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, και την τοποθέτηση δύο επικεφαλής εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, τα προσόντα των οποίων εγγυώνται την επιτυχία του εθνικού εγχειρήματος διαχείρισης κρίσεων.

Όσο για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου 2021 εκτινάχθηκε στο 16,2% συγκριτικά με το 2020, ενώ η ανάπτυξη κυμαίνεται στο +4% (κάποιες προβλέψεις όπως του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS μιλούν ήδη για ανάπτυξη πάνω του 5%) για το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Τρίτη η Ελλάδα είχε κατά το β’ τρίμηνο την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης με +2,8% έναντι 0,7% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη, ο τουρισμός επανακάμπτει με +42% τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, και η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές και δανείζεται με μηδενικό επιτόκιο.

Τα στοιχεία αυτά δίνουν περιθώρια στην κυβέρνηση για στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα δοκιμαστούν από το επερχόμενο ανατιμητικό κύμα, το οποίο οφείλεται εξ ολοκλήρου σε εξωγενείς παράγοντες. Η μεγαλύτερη των αναμενόμενων επίδοση της οικονομίας κατά το β’ εξάμηνο του 2021, ανάβει το πράσινο φως, λόγω του μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου, να εξετάσει μια μεγαλύτερη βεντάλια ελαφρύνσεων. Εξάλλου ήδη η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει ώστε οι Έλληνες να πληρώνουν λιγότερους φόρους σε ΕΝΦΙΑ, εισόδημα, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ και εισφορά αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά αφήνοντας πίσω «στραβοπατήματα» και «κακοτοπιές», με πρόγραμμα, τόλμη και αποφασιστικότητα, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις και τομές, βάζοντας πάνω απ’ όλα το καλό της Πατρίδας και το συμφέρον των Ελλήνων.

*Ο Φώντας Μπαραλιάκος είναι Οικονομολόγος, Βουλευτής ΝΔ Πιερίας