Μ. Θεοδωρίδου για παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 ως 17 ετών: “Ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία”

Κοινωνία

Όπως επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, από την καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού στον ΕΟΔΥ παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία.

“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο, απαντήσεις για τα πιο συνήθη ερωτήματα που απευθύνουν γονείς και εκπαιδευτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας.

​Ανάμεσα στους προβληματισμούς, επιλέγω έναν που είναι αρκετά συχνός, είναι ο προβληματισμός μήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες.

Σε αυτό τον προβληματισμό θα πρέπει να απαντήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών. Πρώτον, ο εμβολιασμός συστήνεται για την προσωπική τους, την ατομική τους προστασία και τη σωματική. Ιδιαίτερα βέβαια αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα αλλά και την ψυχική υγεία για την οποία έχουμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά.

Εκτός από αυτόν τον λόγο, πάρα πολύ σημαντική είναι η «θωράκιση» των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Είναι αυτό που τους κάνει τη μαθητική ζωή ευχάριστη και τους δημιουργεί και τις αναμνήσεις για τα μετέπειτα χρόνια.

Άλλος λόγος, πολύ σημαντικός, είναι η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας ή της κοινότητας. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, αλλά η ανοσία τους δεν είναι επαρκής.

Και τέλος είναι η πιθανότητα της μείωσης των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν υπάρχουν εμβολιασμένα άτομα.

Καθοριστικό ρόλο, και αυτό πρέπει να το αναφέρουμε, για την ταχεία και ευρεία εμβολιαστική κάλυψη, φυσικά έχουνε οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι είναι και αυτοί που εγκρίνουν τον εμβολιασμό, ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός γιατί εδώ μιλάμε και για μεγαλύτερες ηλικίες και φαίνεται τον τελευταίο καιρό ότι ιδιαίτερα είναι και οι ίδιοι οι έφηβοι οι οποίοι εκφράζουν την επιθυμία για τον εμβολιασμό τους”, τόνισε η κα Θεοδωρίδου.