Η Π. Ε. Πιερίας εφαρμόζει την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών

Περιβάλλον

Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε όλοι μας μία πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση, με πολλαπλές μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας, λόγω του καύσωνα που επικρατεί.

Κύριο μέλημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα είναι να προστατευτούν τα δάση μας αλλά και όλοι οι πνεύμονες πρασίνου, με κάθε κόστος και διάθεση πόρων και μέσων. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, με ιδιαίτερη ευαισθησία και αγωνία, καλεί όλους τους πολίτες της Πιερίας, τους επισκέπτες (περαστικούς και διαμένοντες) αλλά και όλους όσους δραστηριοποιούνται στις ευαίσθητες – περιβαλλοντικά – περιοχές, να έχουν αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης τους απέναντι στο οικοσύστημα και στο μοναδικό ενδιαίτημα του Ολύμπου.

Βάση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου [ΦΕΚ 138/τ. Α’/05.08.2021], που εκδόθηκε χθες και ισχύει σε πρώτη φάση μέχρι και την Δευτέρα 09 ΑΥΓ 2021, «απαγορεύεται με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε (α) περιοχές NATURA, (β) δάση, (γ) εθνικούς δρυμούς, (δ) αισθητικά δάση και (ε) άλση εντός οικιστικών ιστών καθώς και κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, ενδεικτικά, εργασίες ή δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση (π.χ. οξυγονοκόλληση) ή περιλαμβάνουν καύση εύφλεκτης ύλης (π.χ. απορριμμάτων) ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης (π.χ. μελισσοκομία)».

Είναι αυτονόητο, ότι όλοι μας πρέπει να υπακούσουμε και να εφαρμόσουμε τη σχετική νομοθεσία, όχι μόνο για την αποφυγή της επιβολής διοικητικού προστίμου, όσο για την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές, να προστατεύσουμε τον Όλυμπο και όλη την φυσική ομορφιά της Πιερίας.

Στο σημείο αυτό, ως Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας και την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας για την αέναη παρουσία τους στο πεδίο, με περιπολίες αλλά και τους εθελοντές, τις πιστοποιημένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εθελοντικές ομάδες για την ετοιμότητά τους, ορειβατικούς συλλόγους, άλλες εθελοντικές ομάδες μας που συνδράμουν με κάθε τρόπο στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθ’ υπόδειξή της, χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε και την προσπάθεια όλων των λοιπών ένστολων υπηρεσιών της Πιερίας που βρίσκονται σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία μεταξύ τους καθώς και με τους Δήμους και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, που λαμβάνουν και εφαρμόζουν έκτακτα και αυξημένα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου πυρκαγιών, ανάλογα των αρμοδιοτήτων τους.