“Εξερευνώντας τις πόλεις μας”-Μια συλλογική φωτογραφική έκθεση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης

Πολιτισμός

Με απόλυτη επιτυχία έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Η εκδήλωση διεξήχθη την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης, Εκάβη.

     Στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS και σε συνεργασία επτά δήμων, η παρούσα έκθεση αποτελεί τον καρπό ενός φωτογραφικού ταξιδιού, που διοργάνωσε ο ΔΟΜ στις πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Κατερίνης, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων και της Λιβαδειάς. Η πόλη μας εκπροσωπήθηκε από τον φακό των ερασιτεχνών καλλιτεχνών της φωτογραφικής ομάδας « Ίριδα», της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, ενός πολιτισμικού φάρου που από το 1954 φωτίζει αδιάκοπα το Πιερικό κοινό.

     Η συλλογική έκθεση φωτογραφίας αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλαισίου δραστηριοτήτων ένταξης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται από τον ΔΟΜ, σε στενή συνεργασία με τους Δήμους και Οργανισμούς της Κοινωνίας των Πολιτών, προβάλλοντας και προωθώντας καλές πρακτικές ένταξης των μεταναστών σε τοπικό επίπεδο.

     Την εκδήλωση καλωσόρισε και συντόνισε η κ. Tσιαΐρη Αναστασία. Αναφέρθηκε στην προετοιμασία της έκθεσης, στις ομάδες ερασιτεχνών φωτογράφων Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ταυτότητα των πόλεων που ζουν. Όλοι μαζί ξεκίνησαν το καλλιτεχνικό τους ταξίδι στις γειτονιές για να αναδείξουν ό,τι τους συγκινεί και τους ενώνει. Στο τέλος ευχαρίστησε το κοινό που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.  Στην χαιρετιστήρια αναφορά του, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης και  Πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π κ. Γεώργιος Τσιαλός, εξέφρασε συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την τόσο ενδιαφέρουσα προσπάθειά τους. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και εκπρόσωπος της Φωτογραφικής ομάδας “Ίριδα” κ. Στέλλα Τζιτζιλή, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα παιδιά από την Συρία που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Μέλημα της ομάδας ήταν να διδάξουν σε αυτά τα παιδιά, βασικές γνώσεις φωτογραφίας, αλληλεγγύης και προσφοράς. “Άλλωστε η Κατερίνη ούσα προσφυγική πόλη ήταν πάντοτε ένας φιλόξενος σταθμός σε κάθε ταξίδι”.

Για το Δ.Σ. της Ε.Π.Μ.

        H Πρόεδρος                                                          H   Γ. Γραμματέας

 Τζιτζιλή Στέλλα                                           Παπαδοπούλου Παναγιώτα