3.563 εκλογικά τμήματα στους 38 δήμους με τέσσερις κάλπες συνολικά στις οποίες θα κληθούμε να ψηφίσουμε

Πολιτική

Έτοιμες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εν όψει των ευρωεκλογών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου. Για να είναι όλα έτοιμα την Κυριακή στα εκλογικά κέντρα και τις κάλπες, 320 άτομα προσωπικό έχουν ξεκινήσει ήδη όλες τις διαδικασίες σε δυο χώρους: στην έδρα της Περιφέρειας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου και σε ένα περίπτερο της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει τη ευθύνη για το συντονισμό της εκλογικής διαδικασίας, στις οχτώ εκλογικές περιφέρειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής) οι εγγεγραμμένοι στους φετινούς εκλογικούς καταλόγους είναι 1.681.265.

Τα εκλογικά τμήματα είναι 3.563 στους 38 δήμους και θα στηθούν τέσσερις κάλπες συνολικά στις οποίες θα κληθούμε να ψηφίσουμε. Αυτές θα είναι ανά δύο σε ξεχωριστές αίθουσες ή ακόμη και σε ξεχωριστά εκλογικά κέντρα. Σε ένα εκλογικό κέντρο ή αίθουσα θα είναι η κάλπη των ευρωεκλογών και η κάλπη των περιφερειακών εκλογών, ενώ σε άλλο εκλογικό κέντρο ή σε άλλη αίθουσα του ιδίου θα είναι η κάλπη των δημοτικών εκλογών και η κάλπη για τα όργανα διοίκησης των τοπικών κοινοτήτων, που έχουν διαφορετικό ψηφοδέλτιο.

Κάλπη για ευρωβουλή, κάλπη για περιφερειάρχη, κάλπη για δήμαρχο και κάλπη για τοπικό συμβούλιο ανεβάζουν το συνολικό αριθμό τους σε 14.000. Μόνο τα λευκά ψηφοδέλτια για περιφέρεια και δήμους υπολογίζονται σε 1.830.000.

Σε ό,τι αφορά στα εκλογικά τμήματα, τα 359 (το 10% δηλαδή) είναι μονά και βρίσκονται στους δήμους στους οποίους δεν εκλέγονται τοπικά συμβούλια, οπότε δεν υπάρχουν και κοινοτικά ψηφοδέλτια.

Οι κάλπες έχουν σταλεί ήδη από την Περιφέρεια στους δήμους και αυτές τις μέρες διανέμεται και το εκλογικό υλικό, σε σάκους, που περιέχουν σφραγίδες, φακέλους, ψηφοδέλτια κτλ. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σε 15 μέρες, με καταληκτική ημερομηνία την 23η Μαΐου.

Υπάλληλοι των δήμων θα μεταφέρουν την προηγουμένη των εκλογών (Σάββατο 25 Μαΐου) όλο το εκλογικό υλικό στα τμήματα, ενώ θα στηθούν και τα παραβάν για να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την ψηφοφορία της Κυριακής, από τις 7 το πρωί.

Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Εσωτερικών θα ενεργοποιήσει την εφαρμογή «Μάθε πού Ψηφίζεις», η οποία θα αναρτηθεί τόσο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pkm.gov.gr) όσο και στις ιστοσελίδες των δήμων και του υπουργείου. Στις φετινές εκλογές, οι αρμόδιοι της διαδικασίας, συνιστούν σε όλους να ενημερωθούν από την εφαρμογή για τα εκλογικά τμήματα και κέντρα, ώστε να γνωρίζουν σε ποια αίθουσα ή ακόμη και σε ποιο κτήριο ψηφίζουν και για ποιες εκλογές… Τα εκλογικά τμήματα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, καθώς έχουμε ταυτόχρονα όλες τις παραπάνω κάλπες.

Πηγή:voria.gr