Ε. Σκούφα : Κραυγή αγωνίας από το 20% των Επιχειρήσεων Εστίασης που είναι κλειστές και δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους!

Επαγγελματίες Πολιτική

Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις της Εστίασης που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους ασφυκτιούν και αργοπεθαίνουν, επειδή παραμένουν κλειστές, ενώ έως ένα βαθμό η εμπορική ζωή έχει επιστρέψει. Το φλέγον ζήτημα της στήριξης των χιλιάδων αυτών επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση των εργαζομένων σε αυτές, αναδεικνύει με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, την οποία συνυπογράφουν η τομεάρχης τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου κι ακόμη 44 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, από τα πανελλαδικώς 100.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το 20% στερείται εξωτερικών, ανοικτών, υπαιθρίων χώρων. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μόνον εστιατόρια, αλλά και πλείστα καφέ, στα οποία εργαζόταν πολλαπλάσιος αριθμός, νέων στην πλειοψηφία τους συμπολιτών μας. Μόνο στην Πιερία, παραμένουν κλειστές πλέον των 300 επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ολοκληρωτική καταστροφή για τα κλειστά καταστήματα

Ενώ η εστίαση «αναζητά τον βηματισμό» της μετά τη μερική άρση των περιορισμών για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ήδη πτώση του τζίρου όλων αδιακρίτως των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης κατά 59,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το (σχετικά, συγκριτικά υγιές) πρώτο τρίμηνο 2020.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η ολοκληρωτική καταστροφή φέτος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παραμένουν σφραγισμένα, επειδή στερούνται εξωτερικών χώρων για τη νόμιμη λειτουργία τους,

Έκτακτη και μηνιαία οικονομική στήριξη

Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, πρέπει να υπάρξει πρόνοια έκτακτης ή τακτικής, μηνιαίας οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παραμένουν σφραγισμένα εκ του νόμου και θα παραμείνουν -ως φαίνεται- κλειστά καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο, όπου όπως αναμενόταν, θα επανακινούσε η λειτουργία τους.

Στην ερώτηση ζητείται ενημέρωση από τους συναρμόδιους υπουργούς για το εάν πραγματικά γνωρίζουν την πνιγηρή κατάσταση των περίπου 30.000 επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και με βάση αυτά τα δεδομένα ερωτώνται ποιες είναι οι προθέσεις τους ως προς την στήριξή τους με αποτελεσματικά οικονομικά μέτρα.

Δείτε εδώ την ερώτηση : https://bit.ly/3wPonVu