ΚΤΕΛ αγόρασε το πρώτο αστικό ηλεκτρικό λεωφορείο

Κοινωνία

Η εταιρεία ΚΑΡΣΑΝ, παραδοσιακός και έμπειρος κατασκευαστής αστικών λεωφορείων με διεθνή παρουσία των αστικών λεωφορείων της σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις, πραγματοποίησε την πρώτη πώληση ηλεκτρικού λεωφορείου στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στο ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου της Κρήτης, παραδοσιακά περιοχή όπου πάντοτε πρωτοτυπεί και πρωτοστατεί στην χρήση νέων τεχνολογιών.

Πρόκειται για το JEST electric, μήκους 5,85μ και πλάτους 2,05μ, 100% ηλεκτρικό αστικό λεωφορείο με χαμηλό δάπεδο, το οποίο χρησιμοποιεί τον αξιόπιστο και ισχυρό ηλεκτροκινητήρα της σειράς i της ΒΜW, απόδοσης 125 KW, με μέγιστη ροπή 290Nm, εμβέλειας 165 Km και αναρριχητικής ικανότητας σε κλίση έως 25%.

Οι μικρές διαστάσεις το καθιστούν ιδιαίτερα ευέλικτο σε στενούς και μικρούς δρόμους, με μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση σε ρύπους και θόρυβο, το οποίο το κάνει πολύ ελκυστικό για την χρήση του σε τουριστικές ή ιστορικές τοποθεσίες και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Το Jest electric είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σχεδιαστικά, με σύγχρονο ψηφιακό πίνακα οργάνων, πίνακα ελέγχου αφής, φωτιστικά LED, προσφέρει άνετη μεταφορική ικανότητα 22 επιβατών και διαθέτει θέση ΑΜΕΑ. Το όχημα περιλαμβάνει στον βασικό εξοπλισμό μεταξύ άλλων ηλεκτρικό χειρόφρενο, hill assist, ABS, ESP, EBD, BAS, VDC, ΑTC, DTC, TMPS σύστημα ψύξης–θέρμανσης.

Για την φόρτιση του απαιτούνται 6-8 ώρες βραδείας φόρτισης/μπαταρία ή 2,5 ώρες για την ταχεία σε παροχή ρεύματος 380V. Το Jest electric ήρθε να συμπληρώσει την ήδη πετυχημένη παρουσία της έκδοσης του Jest diesel, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται για την αστική μεταφορά δημοτών από πολλούς Δήμους, όπως η Ν. Σμύρνη, Νίκαια, Γαλάτσι, Ζωγράφου, Άλιμος, Πάτρα, Πόρος ενώ επίκειται η χρήση τους σε Ρόδο, Πειραιά κλπ. Η εταιρεία αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την ΜΙΕΤΣΕΛ ΑΕ η οποία διαθέτει πιστοποιημένο συνεργείο συντήρησης, εξουσιοδοτημένο από την BOSCH.

πηγή:newsauto.gr