Μπ. Σκούφα: “Η προγραμματιζόμενη ήδη από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταβολή αποζημιώσεων των καλλιεργητών ελαιοδέντρων που υπέστησαν καταστροφές το 2017 παραμένει εδώ και χρόνια αδικαιολόγητα στα συρτάρια”!

Αγροτικά

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια περιμένουν τις αποζημιώσεις τους οι καλλιεργητές ελαιοδέντρων για ζημιές που υπέστησαν το 2017! Και ενώ η διαδικασία είχε εκκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι αγρότες έφτασαν στη πηγή, αλλά δυστυχώς δεν ήπιαν νερό,  περιμένοντας μέχρι και σήμερα. Το πρόβλημα ανέδειξε με ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, την οποία συνυπογράφει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο παγετός  του 2017 και οι ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα αρχές του 2017, η Βόρεια Ελλάδα πλήγηκε από έντονη κακοκαιρία και χιονόπτωση που διήρκησε αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα την καταστροφή περισσότερων αγροτικών καλλιεργειών. Μεταξύ αυτών, πλήγηκαν οι καλλιέργειες των Τοπικών Κοινοτήτων Μοσχοποτάμου – Μελιαδίου – Λαγοράχης της Π. Ε.  Πιερίας, όπου τα ελαιόδεντρα «πάγωσαν. Η ζημία που καταγράφηκε τότε ανερχόταν στο περίπου 80% του αριθμού των ελαιοδέντρων, κατανεμημένων σε περίπου  161 καλλιεργητές των άνω περιοχών.

Από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λήφθηκε πρόνοια και οι καλλιεργητές ελιάς και ροδιάς υπέβαλαν τις αιτήσεις τους λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2017, για τη χορήγηση ενίσχυσης από το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.  Μάλιστα, στα τέλη του 2018, οι καλλιεργητές που είχαν υποστεί ζημίες σε φυτικό κεφάλαιο προσκλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ να υποβάλλουν τις οριστικές τους αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης.

Καμία ενημέρωση τα τελευταία δυο χρόνια

Όμως, από τότε μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ διενήργησε  και το δειγματοληπτικό έλεγχο των αιτήσεων των δικαιούχων αποζημιώσεων, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση των δικαιούχων για την τύχη των αιτήσεων αποζημιώσεών τους, δηλαδή μετά από τέσσερα χρόνια συνολικά!

Εμπαιγμός σε 161 καλλιεργητές της Πιερίας

«Η  οικονομική πρόνοια  πρέπει να αποδίδεται στους πληγέντες όταν μπορεί να τους βοηθήσει να ανακάμψουν και όχι όταν πλέον αυτοί με ίδια μέσα έχουν περιποιηθεί τις πληγές τους και οιαδήποτε εκ των υστέρων βοήθεια μπορεί να θεωρηθεί ως και εμπαιγμός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση, στην οποία ζητώνται απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αρχικά εάν γνωρίζει την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιεργητές το 2017, εάν έχει  προβλεφθεί κάποιο κονδύλι με αναφορά στο έτος ζημίας 2017, αν ναι, τι ύψους και για ποιο λόγο δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη οι δικαιούχοι. Επιπλέον ζητείται ενημέρωση ως προς την καταγραφή – εάν υπάρχει- των δικαιούχων και των ελαιόδεντρων και τις προθέσεις του υπουργείου ως προς την οικονομική στήριξη των τουλάχιστον 161 καλλιεργητών που έχασαν το 80% των παραγωγικών ελαιοδέντρων εδώ και τέσσερα χρόνια.