Μήνυμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Κοινωνία

«Οφειλόμενο χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», επισημαίνει στο μήνυμά του για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα τιμήσει και φέτος την 19η Μαΐου, με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις την ερχόμενη Κυριακή 23 Μαΐου στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας και στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Σήμερα, ανήμερα της Ημέρας Τιμής της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο κ. Τζιτζικώστας συμμετέχει στις εκδηλώσεις των φορέων που εκπροσωπούν τον Ποντιακό Ελληνισμό και προέβη στο ακόλουθο μήνυμα:

«Συμπληρώσαμε σήμερα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη των 353.000 Ποντίων θυμάτων μιας ανείπωτης τραγωδίας, με μια υπόσχεση για το μέλλον: Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να συμβεί ανάλογη θηριωδία. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μας διδάσκει ότι οφείλουμε πάντα να είμαστε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση του Ελληνισμού. Η μεγαλύτερη τιμή στα θύματα, αλλά και σε όσους βίωσαν την απάνθρωπη και μισαλλόδοξη συμπεριφορά και ταυτόχρονα το οφειλόμενο χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ήρθε η ώρα επιτέλους η Τουρκία να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της και να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία. Όχι ως πράξη ρεβανσισμού, αλλά ως πράξη δικαιοσύνης, ανθρωπισμού, ειρήνης και αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κάθε χρόνο. Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά καθήκοντος και ευθύνης. Μιας ευθύνης που βαραίνει όλους τους Έλληνες και με υπερηφάνεια την αναλαμβάνουμε».