Ελευθέρα τα ταξίδια από την Παρασκευή, διευρύνεται το ωράριο, την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για τον Τουρισμό, τελειώνουν τα sms

Κοινωνία

Μέρες που θα θυμίζουν μια προ lockdown πραγματικότητα, έρχονται από την Παρασκευή, καθώς αναμένεται η μεγάλη άρση των περιορισμών και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές.

Καθώς πλησιάζει η κομβική ημερομηνία του ανοίγματος του τουρισμού, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Η αρχή αναμένεται να γίνει με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, τη διεύρυνση του ωραρίου στην εστίαση και κατά συνέπεια στην κυκλοφορία, ανώ αλλαγές αναμένονται και στο «μέτωπο» των SMS.

Σήμερα Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να ταξιδεύουμε εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά.

Τις ανακοινώσεις, θα κάνει πιθανότατα σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος. Νωρίτερα, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η οποία καλείται να επικυρώσει τις κυβερνητικές προτάσεις.

Τα όποια ανοίγματα γίνονται με την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στην κοινότητα, ενώ ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η ανοσία μέσω των εμβολιασμών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξειδικευτεί πώς αυτό θα γίνει με όρους ασφάλειας.

Σε δεύτερο χρόνο, στα τέλη της εβδομάδας, θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τον τουρισμό. Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν πιθανοτατα την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη.

Ελεύθερες μετακινήσεις – Τέλος στο sms

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό η επιστροφή στην προ lockdown καθημερινότητα, θα ξεκινήσει με την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, τη διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας, και θα συνεχίσει με το τέλος αποστολής SMS για κατηγορίες δραστηριοτήτων, την κατάργηση των ραντεβού για τις αγορές στα καταστήματα και το άνοιγμα των γυμναστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων θα γίνει από από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, 14 Μαΐου, ενώ εκείνο που θα αναζητηθεί μέσω των εισηγήσεων των ειδικών είναι η κατάρτιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις, δηλαδή πλοία, αεροπλάνα, υπεραστικά λεωφορεία κλπ.

Θα ανακοινωθεί επίσης η διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ή μιάμιση ώρα, δηλαδή έως τα μεσάνυχτα ή τις 12.30. Αυτό σημαίνει ότι θα επιμηκυνθεί και η ώρα λειτουργίας της εστίασης.

Τέλος μπαίνει εξάλλου και στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων στο 13033, καθώς είναι πλέον σαφές ότι τέτοιου είδους περιορισμοί δεν εξυπηρετούν την παρούσα χρονική συγκυρία και την ανάγκη και για επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ με την έλευση των πρώτων τουριστών δεν μπορεί να υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Τέλος αναμένεται να μπει και στην αποστολή μηνύματος στο 13032,  είτε από την Παρασκευή, είτε 10 μέρες αργότερα, από τις 24 Μαΐου, σηματοδοτώντας την ελεύθερη  μετάβαση των καταναλωτών σε όλα τα καταστήματα χωρίς click away και click inside.

Ποια μέτρα μένουν λίγο ακόμα

Κάποια μέτρα θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στη ζωή μας.

Τα καταστήματα εστίασης, θα εξακολουθήσουν να υποδέχονται πελάτες χωρίς μουστική για ολόκληρο τον μήνα. Η άρση της απαγόρευσης θα γίνει αρχές Ιουνίου.

Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν στις 24 Μαΐου (και όχι από 17), για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους, αλλά με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Η Επιτροπή θα αποφασίσει για τα μέτρα που θα υιοθετηθούν εντός των γυμναστηρίων.

in.gr