Κέντρο Συμβουλευτικής Δήμου Κατερίνης: 18 νέες περιπτώσεις στήριξης γυναικών από την αρχή της χρονιάς

Κοινωνία

Παρά τις δυσκολίες που έχουν προκληθεί λόγω υγειονομικής κρίσης, στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης συνεχίζεται το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει τα εξειδικευμένα στελέχη του. Πρόκειται για έργο που σχετίζεται όχι μόνο με στήριξη κακοποιημένων γυναικών αλλά και γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις όπως μονογονείς, άνεργες, πρόσφυγες, μετανάστριες, ΑΜΕΑ κτλ.

Στο πλαίσιο αυτό, από 1/1/2021 έως και σήμερα, το Κέντρο Συμβουλευτικής αντιμετώπισε 18 καινούργιες περιπτώσεις γυναικών ενώ στήριξε και πολλές παλαιότερες συμβουλευόμενες που αναζήτησαν πολυποίκιλη βοήθεια είτε τηλεφωνικώς στο 23510 366 78, είτε στο e–mail: womenaid@katerini.gr. Ο αριθμός των 18 περιπτώσεων αφορά μόνο καταγεγραμμένες περιπτώσεις αφού δεν συμπεριλαμβάνονται γυναίκες που έλαβαν στήριξη, αλλά δεν συναίνεσαν στην καταγραφή τους.

Όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται στην πανελλαδική Γραμμή Στήριξης 15900, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ο αριθμός των γυναικών που κατέφυγε σε στήριξη από κοινωνικές δομές, αυξήθηκε, λόγω της πανδημίας και του κοινωνικού εγκλεισμού που ακολούθησε.

Ως προς τις διαδικτυακές δράσεις των στελεχών του Κέντρου, πραγματοποιούνται ομαδικές ή και ατομικές επικοινωνίες με γυναίκες που αναζητούν στήριξη. Παράλληλα, γίνονται και (διαδικτυακές) συναντήσεις με φορείς και ομάδες πολιτών με στόχο την περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους. Ο προγραμματισμός για νέες δράσεις το επόμενο διάστημα είναι σε εξέλιξη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει τακτική επικοινωνία και συνεργασία με το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, που ιδρύθηκε εδώ και ενάμισι χρόνο.

Αρμόδιος για τα θέματα του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών είναι ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης, Σταύρος Χριστοφορίδης και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πιπίτσα Μακρίδου. Μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Κέντρο Συμβουλευτικής προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για ορισμένα ζητήματα, η κ. Μακρίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει διατελέσει κατά το παρελθόν αρμόδια για τα θέματα του Κέντρου και πως γνωρίζει το ουσιαστικό έργο που γίνεται. Τόνισε δε ότι «από την ίδρυση της Δομής μέχρι και σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 440 γυναίκες» και πρόσθεσε ότι «το Κέντρο Συμβουλευτικής αποτελεί καταφύγιο για κάθε ενήλικη κακοποιημένη γυναίκα».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος δήλωσε πως από την ανάληψη των καθηκόντων της, η διοίκηση έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής, γι’ αυτό και η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει συνεχώς αυτό το έργο που γίνεται εκεί. «Η βία κατά γυναικών είναι κάτι που θλίβει όλους μας», είπε ο δήμαρχος, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στα στελέχη του Κέντρου για το θετικό έργο που παράγουν. Ο κ. Κουκοδήμος, για μια φορά ακόμη κάλεσε τις γυναίκες που δέχονται οποιουδήποτε είδους κακοποίηση να μη διστάζουν να επικοινωνούν με τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής, «προκειμένου να βγουν από αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν».