Νίκος Τσιαμπέρας: “Δυστυχώς αισθάνομαι δικαιωμένος”

Πολιτική

Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ο Δήμαρχος ενδύθηκε το «κουστούμι της πειθαρχίας» σε αντίθεση με την συνεδρίαση για τον παραλιακό πεζόδρομο του Κορινού, όπου τότε ενδύονταν το «κουστούμι του δημοκράτη», αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, καθώς και άλλοι όψιμοι εκ μεταγραφής σύμβουλοι στοχοθετημένων προσδοκιών, αισθάνθηκαν τι εστί το τίμημα της «Καρέκλας».

   Βλέπετε είναι δύσκολο μόλις πριν από λίγα χρόνια να έχεις ψηφίσει για το ίδιο θέμα ακριβώς το αντίθετο και τώρα να αναγκάζεσαι στο όνομα της σιδεράς πειθαρχίας, να προβαίνεις σε ολιστική κυβίστηση. Αναφέρομαι σαφώς σε έξι δημοτικούς συμβούλους, που το 2016 τάσσονταν κατά του ενδεχόμενου να περιέλθει η συγκεκριμένη παραθαλάσσια έκταση σε χέρια ιδιώτη. Αλλά  επειδή η κοινωνία δεν πάσχει από μαζική αμνησία θυμάται ακόμη τις φωνές ορισμένων επαναστατικών μορφών για το πότε θα περιέλθει η συγκεκριμένη έκταση στα χέρια του δήμου – τότε ίσως να μην υπήρχαν δορυφορικές φωτογραφίες. Ας γνωρίζουν πως η διγλωσσία και η κωλοτούμπα τιμωρείται.

   Τώρα ως προς κάποιους νεοεκλεγμένους συμβούλους που ψήφισαν σε κόντρα με την βούληση της τοπικής κοινωνίας να συνεχιστεί ο διαγωνισμός, τελούσαν εν΄ πλήρη συνείδηση, πως δηλαδή μεθοδεύεται η μίσθωση για είκοσι ολόκληρα χρόνια και βάλε ενός φιλέτου (και ας ισχυρίζονται ορισμένοι πως δεν πρόκειται δήθεν για εκποίηση), όπου δεν διασφαλίζεται η ήπια παρέμβαση στο χώρο, μιας και ο ιδιώτης μπορεί να τροποποιήσει τους όρους χρήσης και δόμησης. Αυτά ειπώθηκαν κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με σαφήνεια, πέραν της όποιας προσπάθειας του κ. Κουκοδήμου και του κ. Νταντάμη να παρουσιάσουν ψευδώς μία άλλη πραγματικότητα. Επομένως δικαιολογία δεν υπάρχει.

    Με πολύ απλά λόγια οι 21 συνάδελφοι που συντάχθηκαν με την άποψη του δημάρχου γνώριζαν ότι έδιναν το πράσινο φως στην εκποίηση ουσιαστικά της μοναδικής εναπομείνασας έκτασης με ελεύθερη πρόσβαση στην θάλασσα της Καλλιθέας, σε χέρια ιδιώτη με τη δυνατότητα να τροποποιήσει άμεσα τους όρους δόμησης (μέσω ΕΣΧΑΔΑ και ΕΣΧΑΣΕ) και να χτίσει ότι θέλει. Συνέπεια αυτού είναι αφενός να πάψει να υπάρχει ελεύθερη προσβασιμότητα στη θάλασσα και αφετέρου ουσιαστική υποβάθμιση των υπόλοιπων επιχειρήσεων από πίσω.

   Επομένως ο δρόμος της πολιτικής μοναξιάς είναι επιλογή ,όταν στο όνομα της πειθαρχίας μιας ομάδας με δημαρχοκεντρική λειτουργία, αναγκάζεσαι σε  εκπτώσεις επί των διατυπωμένων δημόσια θέσεων σου,  κατά το άμεσο παρελθόν, ποιώντας την ανάγκη φιλότιμο. Μόνο που διαρρηγνύεις οριστικά και αμετάκλητα τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει ένας αιρετός με τους δημότες. Ξέρω, αυτά για ορισμένους είναι παρωχημένα. Ο καθένας με τις επιλογές του.

   Ίσως ο μόνος συνεπής στη θέση του ήταν ο κ. Κουκοδήμος στο συγκεκριμένο θέμα, όπου και τότε και τώρα πιστεύει πως η εν΄ λόγω έκταση πρέπει να περάσει σε χέρια ιδιώτη.

Επειδή όμως, θυμάμαι ορισμένους και ορισμένες, μεταξύ αυτών και εγώ,  προεκλογικά να δηλώνουν πως σε τέτοιου είδους ζητήματα θα αποτελούσαν στο νέο δημοτικό συμβούλιο δικλείδες ασφαλείας,τώρα απλά μετατράπηκαν σε πρόθυμους και χρήσιμους.
Μόνο που εγώ προσωπικά το έκανα και πράξη. Δυστυχώς λοιπόν για τον τόπο, αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος που διάλεξα να διαχωρίσω από νωρίς τη θέση μου με τη διοίκηση Κουκοδήμου. Αντί λοιπόν να πειθαρχήσω στον κ. Κουκοδήμο προτιμώ να πειθαρχώ στις διακηρυγμένες θέσεις μου και σε μία σχέση εμπιστοσύνης με τους συνδημότες μου.

Τέλος συντάσσομαι με κάθε πρωτοβουλία και ενέργεια, από κοινού με το τοπικό συμβούλιο Καλλιθέας, τους βουλευτές και τους φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί, ανεξάρτητα από την προχθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η επιζητούσα ανάπτυξη με ορθολογικούς όρους για το όφελος των πολλών και όχι του ΕΝΟΣ.

Με τιμή

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Νίκος Τσιαμπέρας